Öt évig lesz még hely a paksi atomerőmű fűtőelem-tárolójában

agrarszektor.hu
A paksi atomerőműben kétezer darabbal bővült a kiégett fűtőelem-kazetták átmeneti tárolójának kapacitása, így az elég lesz a következő öt évre - írja az MTI.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárolót négy új kamrával bővítették, így már összesen húsz modullal rendelkezik, az itt elhelyezhető kazetták száma 7200-ról 9308-ra emelkedett - mondta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kereki Ferenc tájékoztatása szerint a beruházás költsége 7,5 milliárd forint volt.

Eddig 7027 kazettát szállítottak át a paksi atomerőműből a szomszédos tárolóba. A következő szállítás májusban lesz.

Az atomerőmű reaktoraiban elhasznált fűtőelemeket több évnyi "pihentetés" után szállítják a létesítménybe, ahol ötven évre garantálják a tárolást.

A beruházás 2009-ben kezdődött. Először egy majdnem egymilliárd forintos költséggel járó talajcserét, stabilizációt kellett végezni. Mára elkészült a négy modul, amelyek használatba vételi engedélyét 2012 februárjában megkapták. Most az üzembe helyezési engedélyezési eljárás van folyamatban. Az engedély kiadása júniusra várható - mondta Kereki Ferenc.

A tároló feladata biztosítani az erőmű üzemideje alatt keletkező valamennyi kiégett kazetta átmeneti tárolását biztosítsa. A létesítmény moduláris rendszerű száraz tároló, tehát szakaszosan bővíthető, a kazetták hűtését a levegő természetes huzathatásán alapuló rendszer biztosítja. A moduláris rendszer lényege az, hogy a központi fogadó épület, valamint az első tárolórész megépítése, illetve a kazetták kezelését biztosító berendezések telepítését követően csak a tárolókapacitás-bővítésére van szükség, az átrakógép és a fogadóépület kiszolgálja a teljes létesítményt.

A kiégett fűtőelemeket nem tekintik hulladéknak, újrahasznosításuk lehetőségét világszerte kutatják.

 

forrás: MTI

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03