Biobrikettüzemet avattak Simontornyán

agrarszektor.hu
Mezőgazdasági és faipari hulladékokat felhasználó biobrikettüzemet adtak át május végén Simontornyán. A 70 millió forintos beruházással, 70 százalékos EU-támogatás mellett épült üzemet Csőszné Kacz Edit (független), Simontornya polgármestere, Tóth Ferenc Tolna megyei kormánymegbízott és Klopcsik István tulajdonos avatta fel - számol be az MTI.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 49 millió forint európai uniós támogatást a leghátrányosabb helyzetű kistérségek telephely-fejlesztési keretéből nyerte el a vállalkozó. Közölte: a 750 négyzetméteres üzemben - ahol jelenleg három, később 5-6 fő dolgozik majd - szalmából, kukoricaszárból, fanyesedékből állítanak elő biobrikettet magyar gyártású technológia segítségével.

A berendezés óránként 500 kilogramm termék előállítására képes, az üzem legkevesebb évi 300 tonnás kapacitással működik - mondta Klopcsik István, aki a várható árbevételről nem kívánt nyilatkozni. Megjegyezte: a biobrikett azért környezetbarát fűtőanyag, mert elégetése során annyi szén-dioxid szabadul fel, mint amennyit a gyártásához felhasznált növény felvett a környezetből.

A simontornyai üzemben készülő fűtőanyag az alapanyagokon kívül mást nem tartalmaz, kötőanyagát a préselés során a nyomás- és hőmérséklet-növekedés hatására kiváló kémiai anyag, a lignin adja. A növényeket az eljárás során kétszeresükre sűrítik, és 10 százalékos nedvességtartalmú, kilogrammonként 17-18 megajoule fűtőértékű brikettet állítanak belőlük elő. A fűtőanyagot a tervek szerint olasz és magyar piacon értékesítik - közölte az üzem tulajdonosa.

 

forrás: MTI/alternativenergia.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?