2025-re megduplázódhat a városi szilárdhulladék éves mennyisége

agrarszektor.hu
Az egyre súlyosabb problémát jelentő városi szilárdhulladék mennyiségének csökkentésére, újrahasznosítására vagy energianyerést biztosító feldolgozására buzdítja világszerte a városi hatóságokat a Világbank új jelentése - számol be az MTI.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A városlakók által termelt szemét mennyisége drámaian emelkedik majd a következő két évtizedben, és a növekedés jelentős hányadáért a fejlődő országok gyorsan növekvő városai lesznek a felelősek - hangsúlyozta az intézmény a The Guardian című brit lap internetes kiadásának ismertetése szerint.

A What a Waste: a global review of solid waste management (Micsoda pazarlás: a szilárdhulladék-kezelés globális áttekintése) című tanulmány elsőként szolgáltat részletes adatokat a városi szilárdhulladék termeléséről, összegyűjtéséről, összetételéről és kezeléséről országokra, illetve régiókra lebontva.

A városi szeméttermelés éllovasai közé tartozik Kína - amely 2004-ben fosztotta meg az Egyesült Államokat a világ legnagyobb szeméttermelőjének címétől -, Kelet-Ázsia egyéb részei, Kelet-Európa néhány területe és a Közel-Kelet. A hulladékmennyiség növekedési aránya ezeken a területeken összhangban van a városiasodás ütemével és a GDP növekedésével.

A becslések szerint a városi szilárdhulladék éves mennyisége a jelenlegi 1,3 milliárd tonnáról 2,2 milliárd tonnára fog növekedni 2025-re, a szemétrengeteg kezelésének éves költsége pedig a mostani 205 milliárd dollárról 375 milliárd dollárra emelkedik. A legmeredekebb költségnövekedés elsősorban a szegényebb országokat fogja sújtani.

Az életszínvonal emelkedése és a városi népesség számának növekedése nyomán a hulladékkezelés egyre súlyosbodó problémát jelent majd - figyelmeztetnek a szerzők, hozzátéve, hogy a szilárdhulladék kezelés a városok által biztosított legfontosabb közszolgáltatás. Azok a települések, amelyek nem képesek hatékonyan ellátni ezt a feladatot, csak nagyon ritkán képesek az olyan jóval összetettebb szolgáltatások biztosítására, mint az egészségügyi ellátás, az oktatás vagy a tömegközlekedés.

A probléma megoldására integrált hulladékkezelési terv kidolgozását javasolják a szakemberek. A Világbank fenntartható fejlődéssel foglalkozó részlegének alelnöke, Rachel Kyte szerint az eredmények segíthetnek a hulladék csökkentését, újrafelhasználását, illetve hasznosítását célzó helyi szintű programok kidolgozásában.

 

forrás: MTI/Gazdasag.ma.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?