Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az Agrárgazdasági Kutató intézet (AKI)
a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) REU közreműködésével rendezi meg az
(The Environmental Sustainability Dimension of Short-term Outlooks for Agricultural Markets) címmel.
A konferencia témája: Magyarországon az élelmiszer-gazdaság szereplői egyelőre nem fordítanak kellő figyelmet a mezőgazdasági termelés természeti erőforrásokra gyakorolt hatásaira. A fenntarthatóság kérdésköre azonban egyre nagyobb fontossággal bír, és a negatív környezeti hatások csökkentését célzó szabályozók, valamint kötelezettségek felvállalására utaló önkéntes szabványok már rövid távon is elkerülhetetlenül befolyásolják a piaci folyamatokat. Ezért az Agrárgazdasági Kutató Intézet a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatalával együttműködve, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával nemzetközileg elismert szakértőket hív össze Európa különböző térségeiből, akik szakmai tapasztalataikra alapozva a környezeti fenntarthatóság összefüggésében vázolják az agrárpiaci trendeket, különös tekintettel a takarmányok és állati eredetű termékek értékláncaira. A konferencia egyedülálló iparági betekintést kínál: felhívja az érintettek figyelmét azokra a kihívásokra, amelyeket a kormányzat által, illetve a vállalati felelősségvállalás keretében előírt környezeti fenntarthatósági követelmények támasztanak, és rámutat olyan innovatív módszerekre és eszközökre, amelyek a versenyképesség javítása érdekében segítenek megbirkózni e kihívásokkal.
08:30 - 09:00 Regisztráció, vendégek fogadása
09:00 - 09:05 Konferencia megnyitása: Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium
09:05 - 09:10 Köszöntő: Győrffy Balázs, elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
09:10 - 09:30 Nyitóelőadás, előadó: Vladimir Rakhmanin, főigazgató-helyettes, Európa és Közép-Ázsia regionális képviselője, FAO
BLOKK I.
09:30 - 09:50 Kilátások Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet gabonapiacán, különös tekintettel a takarmány-alapanyagok fehérjetartalmára és mikotoxin-szennyezettségére (Outlook for cereal markets in Europe, North Africa and the Middle East with a focus on protein content and mycotoxin contamination of feed stuffs)
Előadó: Guljahan Kurbanova, közgazdász, FAO
09:50 - 10:10 A bioipari melléktermékek jelentősége a keveréktakarmány-gyártás fenntarthatóságában (Importance of bio-industry co-products for the sustainability of the compound feed industry)
Előadó: Nicolas Martin, szakpolitikai tanácsadó, Európai Takarmánygyártók Szövetsége
10:10 - 10:30 Az USA szójababtermelésének környezeti fenntarthatósága (Environmental sustainability of US soybean production)
Előadó: Brent Babb, európai, közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgató, USSEC
10:30 - 10:50 Stratégiák a nitrogénműtrágya alkalmazására (Nitrogen fertiliser management strategies)
Előadó: Elisabeth Bömcke, mezőgazdasági szakpolitikai tanácsadó, Fertilizers Europe
10:50 - 11:00 Kávészünet
BLOKK II.
11:10 - 11:30 Európa húsértékláncainak kilátásai a környezeti fenntarthatóság aspektusából (Outlook for European meat value chains from the aspect of environmental sustainability)
Előadó: Richard A. Brown, igazgató, GIRA
11:30 - 11:50 A spanyol sertéságazat felemelkedése: miként járulhat hozzá az integráció a környezeti fenntarthatósághoz? (The rise of the Spanish pig sector: how can integrations contribute to environmental sustainability?)
Előadó: Pablo Bernardos, Sertés-, Baromfi- és Kisállatenyésztési Szolgálat vezetője, Mezőgazdasági, Halászati, Élelmezésügyi és Környezeti Minisztérium, Spanyolország
11:50 - 12:10 Az EU tejtermelésének regionalizálódása és ennek környezeti következményei (Regionalisation in EU milk production and its environmental implications)
Előadó: Roel Jongeneel, kutató, Wageningeni Egyetem
12:10 - 12:30 A precíziós baromfitartás és a környezeti fenntarthatóság (Precision poultry farming and environmental sustainability)
Előadó: Nan-Dirk Mulder, globális állatifehérje-piaci vezető elemző, Rabobank
12:30 - 12:50 A takarmánykiegészítők fenntarthatósági és környezeti hatásai (Sustainability and environmental impacts of feed additives)
Előadó: Nelleke Barning, globális külső kommunikációs igazgató, DSM Nutritional Products
12:50 - 13:00 Zárszó
Juhász Anikó, főigazgató, AKI
13:00 - 14:00 Büféebéd
14:00 - 15:30 PÁRHUZAMOS FÓRUMOK
1. Csoport: Növénytermesztés
14:00 - 14:20 Bevezető előadás: A növénytermesztés környezeti fenntarthatósága Magyarországon
Előadó: Potori Norbert, igazgató, AKI
14:20 - 15:30 Kérdések és válaszok az I. BLOKK előadóival
2. Csoport: Állattenyésztés
14:00 - 14:20 Bevezető előadás: Az állatenyésztés környezeti fenntarthatósága Magyarországon
Előadó: Kujáni Katalin, szakértő, Discovery Kft.
14:20 - 15:30 Kérdések és válaszok a II. BLOKK előadóival
A szervezők magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak.