Aggasztó, ami Európában történik: kicsinálhatja a Kárpát-medencét a klímaváltozás

Aggasztó, ami Európában történik: kicsinálhatja a Kárpát-medencét a klímaváltozás

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy Európában az egyik legnagyobb vesztese a klímaváltozásnak nem más lesz, mint a Kárpát-medence. Bár meglepő lehet, de Magyarországon nem igazán változott jelentősebb mértékben a csapadék mennyisége összességében. A szezonális eloszlás azonban annál inkább, és ez igen komoly problémákhoz vezethet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a globális átlaghőmérséklet még csak egy fokkal emelkedett, ez jelentős növekedést okozott a hőségnapok számában, amikor a napi középhőmérséklet 27 fok felett van. Ennek oka maga az ember, amely megváltoztatta a környezetét. Fontos megérteni, hogy nem csak melegedés történik, hanem az egész éghajlat változik. A probléma alapja részben az, hogy több energia és vízgőz van a légkörben. Növeltük a Föld átlaghőmérsékletét, ez pedig kedvez az időjárási szélsőségek kialakulásának. A legnagyobb változás a csapadékeloszlás területén következett be, Magyarországon talán még nem annyira, de a világ nagy részén ez okozza a legsúlyosabb bajokat - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az előrejelzésekből pedig kiderül, hogy a Kárpát-medencén belül a legnagyobb vesztes a mezőgazdaság lesz. Öntözéssel ugyan lehet védekezni egy ideig, de ez sem egy örökre tartó megoldás, a vízgazdálkodásunkat alaposan át kellene gondolni. Mint említettük, hazánkban az csapadék összmennyisége nem igazán változott, a szezonális eloszlás az, ami gondokat okoz: tavasszal például átlagban közel 20%-kal százalékkal kevesebb eső esik. Az igaz, hogy intenzívebbek az esőzések, ugyanakkor ez a vízmennyiség hamar átfolyik a talajon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?