Itt a kormány nagy terve: ez várhat Magyarország gazdaságára a jövőben

Itt a kormány nagy terve: ez várhat Magyarország gazdaságára a jövőben

agrarszektor.hu
Március végén rendezték meg azt a konferenciát, ahol bemutatásra került a Nemzeti Körforgásos Gazdasági Stratégia. A stratégia legfontosabb célterületei a biomassza- és élelmiszeripar, az építőipar és a műanyagok kérdése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023. március 23-24. között rendezték meg a „Technikai segítségnyújtás Magyarország körforgásos gazdasági stratégiájának és cselekvési tervének kidolgozásához” című zárókonferenciát. Itt mutatták be a Nemzeti Körforgásos Gazdasági Stratégiát, amit az OECD munkatársainak közreműködésével készült el - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az OECD jelentésből többek között az is kiderült, hogy melyek azok a fő prioritási területek és a jelentős hatással bíró intézkedések, amelyek kritikusnak tekinthetők a magyarországi körforgásos gazdaságra való átállás szempontjából. A legfőbb stratégia célterületeit

  • a biomassza- és élelmiszeripar,
  • az építőipar,
  • és a műanyag adja.

A számszerűsített célok kézzelfoghatóbbá teszik Magyarország jövőképét, és elősegítik a megvalósítást. A 2040-ig elérendő célok:

  • Az anyagfelhasználás korlátozása érdekében a kormány beruház a kutatásba és ösztönzőket vezet be annak érdekében, hogy innovációval, ökodesign-nal, valamint a termékek megosztásával és újrafelhasználásával támogassa az erőforráshatékonyságot. Magyarország célja az, hogy megduplázza az erőforrás-termelékenységét (GDP/ DMC), és elérje a 2 EUR/kg anyagköltséget.
  • Az anyagkörforgás lezárása és a fenntarthatóbb anyaghasználat érdekében intézkedéseket foganatosítanak annak érdekében, hogy megduplázzák (15%-ra emeljék) Magyarország körforgásos anyaghasználati rátáját.
  • A körforgásos gazdaságra való átállásban rejlő előnyök szélesebb körű kihasználása érdekében a kormány támogatást nyújt az innováció és az új üzleti modellek kialakítása területén. Magyarország célja, hogy a körforgásos munkahelyek számát 30%-kal (az összmunkaerő 2,5%-ára) emelje az iparban, a mezőgazdaságban, és a szolgáltatói szektorban.

A biomassza-és az élelmiszeripari szektorból a konferencián számos pozitív példa került bemutatásra, mint a Munch - Mit (t)eszünk a pazarlás ellen? ételmentő alkalmazás; a Koppányvölgy Natúrpark - Akvageokompónia, ami egy integrált közösségi hal- és rovarfehérje termelő kísérleti üzem és a Pannonhalmi Főapátság, mint Fenntartható fejlődés egy ezeréves monostorban. A tanulmány az alábbi linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?