Durva hőség jöhet, akár 50 fok is lehet: nem sok jót ígér egy friss előrejelzés

Durva hőség jöhet, akár 50 fok is lehet: nem sok jót ígér egy friss előrejelzés

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban rengeteg eső esett Magyarországon, de a meteorológus szerint korábban is előfordult már, hogy a nyár elején átlag feletti mennyiségű csapadék hullott le. A klímakutató szerint az esőzéseket nem kellene összekötni a klímaváltozással, mert volt már rá példa, hogy egy száraz évet egy csapadékos követett. A szakember beszélt arról is, hogy a mostani esőzések ellenére is borítékolhatóak lesznek az erős hőhullámok, olykor akár 50 Celsius-fokkal is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Óriási eső zúdult a múlt hét végén Magyarországra, a közösségi médiában sokan osztottak meg videókat elárasztott utakról, felduzzadt folyókról. A meteorológus szerint a múltban is gyakran előfordult, hogy egy nyár eleji időszakban átlag feletti csapadék hullott le - olvasható az ATV.hu oldalán. Molnár Anna szerint az utóbbi hetek időjárásából még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, és temetni az idei nyarat.

Abból hogy a nyár elején csapadékosabb kicsit hűvösebb az idő, nem lehet következtetni arra, hogy az egész nyár ilyen lenne. Megvan az esélye annak, hogy ugyanígy hőhullámok alakuljanak ki, illetve szárazabb periódusok is legyenek

- tette hozzá Molnár Anna. 

A szakember szerint az előrejelzés technikája ugyan egyre fejlettebb, az időjárás viszont egyre kiszámíthatatlanabb. Így eshetett le Budapest egyes pontjain több mint negyven milliméter csapadék egyetlen nap alatt. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató nem kötné össze az esőzéseket a klímaváltozással, a múltban is előfordult, hogy egy száraz évet egy csapadékos követett. Mint mondta, nem beszélne semmiképp monszunszerű esőzésről, mert ez egy intenzívebb esőzési időszak volt "csak". A klímakutató ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarország felmelegedése ettől még gyorsabb, mint a Föld átlaga, de jelenleg globálisan is érdekes jelenségek figyelhetőek meg.

Egyszerre indult be egy El Nino jelenség és egyszerre volt rekordmeleg az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán, valamint az Északi-sark fölött. Ezeknek nagyon komplex az együtthatása, nagyon nehéz meghatározni, hogy mi lesz. Az is lehet, hogy többféle időjárási jelenség fog küzdeni egymással

- tette hozzá Ürge-Vorsatz Diána.

A professzor szerint hazánkban a mostani esőzések ellenére is borítékolhatóak lesznek az erős hőhullámok, olykor akár 50 Celsius-fokkal is. A kutató szerint itthon olyan fafajok fognak eltűnni, mint a bükk és a lucfenyő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?