56 focipályányi területet teljesen beültettek fákkal Pest megyében

56 focipályányi területet teljesen beültettek fákkal Pest megyében

agrarszektor.hu
A Pilisi Parkerdő több mint 56 focipályányi területen ültetett fákat Taksony határában egy korábban mezőgazdasági művelés alatt álló területen. A két évvel ezelőtt indított program keretében mintegy 120 ezer, gyors növekedésű fafaj csemetéjét ültette el a Pilisi Parkerdő, ezek mára több helyen is meghaladták a 3 méteres magasságot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy szennyvíztisztító-telepről egy Taksony melletti mezőgazdasági területre kerülő tisztított szennyvíz a kiindulópontja annak a fásításnak, amelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. valósított meg az elmúlt két évben. A Taksony lakott övezetének közvetlen határában található 40 hektáros mezőgazdasági rendeltetésű terület elsődlegesen a közeli szennyvíztelepről kikerülő, teljeskörű tisztításon átesetett víz szikkasztását szolgálja. A „szikkasztás”, azaz a területre kerülő nagy mennyiségű víz kezelésének egyik leghatékonyabb, biológiai alapú megoldása a nagy nedvességigényű fafajok „bevetése”.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ilyen fafaj a nemesnyár, amely gyors növekedése miatt rövid idő alatt nagymennyiségű vízfelvételre képes, amelyet részben felhasznál, másrészt pedig nagy méretű levelein keresztül elpárologtat. Ez a párologtatás jótékony hatást gyakorol Taksony klímájára, csökkentve a nyári kánikulák okozta hőséget, vagyis az új fával borított terület lokális klímavédelmi funkcióval rendelkezik. A térségben található homoktalajok miatt jelentős a szélerózió és ezáltal szálló por szennyezés is, amelyet a nagy kiterjedésű fásított terület jelentősen képes csökkenteni, ami a környező települések életminőségét javítja, azaz levegőminőség védelmi szolgáltatást is nyújt. A szakemberek megfigyelése alapján a fás, vizes területen a biodiverzitás növekedése is elindult, egyre nagyobb tömegben jelennek meg a különböző kétéltű és hüllőfajok képviselői, valamint növekedett a vízi életmódhoz kötődő szárnyasok (bíbicek, vadkacsák) és a védett ragadozó madarak (vércsék, ölyvek, réti sas) egyedszáma is. Így a terület igazolhatóan természetvédelmi szerepet is betölt.

A taksonyi fásítási program azért izgalmas, mert egy kommunális problémát, nevezetesen a szennyvíztisztítóból kikerülő többletnedvességet használjuk fák segítségével lokális klíma- és levegőminőségvédelmi, illetve természetvédelmi feladatok ellátására. Ha ezt végiggondoljuk, modellértékű szennyvízhasznosításra sikerült megvalósítanunk egy példát, amelyben a kommunális szennyvíz ökológiai és klímavédelmi forrásként hasznosul

- hívta fel a figyelmet Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?