Nagy baj jöhet a Balatonnál: ezt jobb, ha mindenki tudja

Nagy baj jöhet a Balatonnál: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Nem elég, hogy le kell mondanunk a különböző téli sportokról és szórakozásokról, még a nádgazdálkodást is nehezíti, ha a Balaton vize nem fagy meg. Egy-két évtizede száz napig is eltartott az akár 50-70 centiméter vastag jégpáncél a Balatonon, ami védte, melegítette, nyugalmat biztosított a telelő élővilágnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Somogyi Boglárka limnológust, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársát kérdezte a sonline.hu arról, okozhat-e a víz összetételében és élővilágában tartós, visszafordíthatatlan elváltozást, ha évekig nem fagy be? A szakértő elmondta, a 2008 és 2012 között végzett kutatások éppen azt azt vizsgálták, megváltoztatja-e a tó vízének fizikai és kémiai környezetét és algavilágát, amikor télen nem fagy be a Balaton. Kiderült, ez a jelenség nagyban érinti a planktonikus algákat, amelyek a vízi élővilág alapját képezik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ami aggodalomra adhat okot az az, hogy ha nem alakul ki jégtakaró, az élőhelyvesztést is jelent. Ha kevés időre, vagy egyáltalán nem fagy be a Balaton, a víz melegebb lesz, és az élővilág téli nyugvó periódusa is eltolódik. A szakember mint mondta, valószínűleg olyan körülmények lesznek jellemzőek télen, mint amit eddig kora tavasszal tapasztaltunk. A melegebb víz az invazív fajoknak is kedvez, amelyek elszaporodva kiszoríthatják az őshonosakat, ami csökkenő biodiverzitáshoz vezet.

A vízminőség alatt egyébként leg­gyakrabban az algákat értik, tehát, hogy milyen tömegben, milyen algák szaporodnak el. Ezt leginkább az befolyásolja, hogy mennyi szervetlen növényi tápanyag, foszfor áll a rendelkezésükre. Több mint 2000 algafaj él a Balatonban, amelyek szerves anyagot állítanak elő, amit későbbiekben a velük táplálkozó élőlények használnak fel, így végső soron a halpopuláció is az algák mennyiségétől függ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?