Betarthatatlanok a módosító javaslatok az MSZP szerint

agrarszektor.hu
A szocialista Gőgös Zoltán szerint rontanak a földtörvényjavaslaton és részben betarthatatlanok lennének a fideszes Ángyán József és Bencsik János módosító indítványai, ugyanakkor - mint mondta - a KDNP-s frakcióvezető, Harrach Péter állattartásra és vetőmagra vonatkozó felvetéseivel "maximálisan egyetértenek".

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ellenzéki képviselő erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a kormánypárti frakciószövetség hétfői ülésén tárgyalt a földtörvényjavaslatról. Gőgös Zoltán kiemelte: Ángyán József és Bencsik János javaslatai nem jó irányba vinnék a földtörvényt, és azok olyan merev szabályok lennének, amelyek részben betarthatatlanok, részben még nagyobb kárt okoznának.

Hozzátette: Harrach Péter állattartásra és vetőmagra vonatkozó javaslataival ugyanakkor "maximálisan egyetértenek", és van is erre vonatkozó módosító javaslatuk. Azt javasolta, hogy fontolják meg a vonatkozó európai normát, és ajánlotta még azt a módosító javaslatukat is, amely harminc hektáronként egy fő foglalkoztatását írná elő. Ezzel szerinte százezer plusz munkahelyet teremteni. A kormányfő a Fidesz-KDNP-frakció hétfői üléséről távozóban azt mondta: minden kérdésben megállapodásra számít az új földtörvény ügyében."Összesen talán két vagy három kérdésben maradt fenn egyeztetési lehetőség, de nagyon közel vagyunk, minden kérdésben meg fogunk állapodni" - fogalmazott Orbán Viktor a fideszes Ángyán József és Bencsik János által beterjesztett módosító javaslatokat firtató újságírói kérdésre.

Ángyán József korábbi agrárállamtitkár, aki - frakciótársával, Bencsik Jánossal közösen - több tucat módosító indítvánnyal írná át a kormány földtörvényjavaslatát, azt mondta, a hétfői, csaknem 2,5 órás tanácskozáson az irányokról volt szó, nem konkrét módosító javaslatokról. A legnagyobb nézetkülönbség szerinte a birtokméretek kérdésében van. A további lényegi kérdések között említette például a fiatalok helyzetbe hozását, amiben egyetértés van, valamint a helyi közösségek bevonását a döntésekbe. Arra, hogy kapott-e kritikát a korábbi bírálatai miatt, úgy reagált: "nem, semmilyen személyes kérdésről nem volt szó". Bencsik János szerint a miniszterelnök és a frakció is nyitottságot mutatott az Ángyán Józseffel közös módosító indítványaira.

A frakcióülésről távozóban Harrach Péter KDNP-frakcióvezető a birtokméretek maximumát firtató kérdésre jelezte, végső döntés még nincs a kérdésben, de a kereszténydemokraták álláspontja az, hogy bizonyos kivételeket biztosítani kell a felső korlát meghatározásakor, így például az állattartás vagy a vetőmagtermelés esetében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?