Most kiderült: december végéig minden állami földet eladnak

agrarszektor.hu
December 31-ig értékesíteni kell az összes eladásra kijelölt állami földterületet - ezt tartalmazza a kormány új határozata, amely most jelent meg a Magyar Közlönyben. Korábbi bejelentések szerint 300-380 ezer hektárnyi területet adnak el helyben lakó gazdáknak a piacinál magasabb árakon. A tartósan állami tulajdonban maradó területekből mintagazdaságokat alakítanak ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szeptember 21-i dátumozással jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely arról szól, milyen feltételekkel kell értékesíteni a "Földet a gazdáknak! program keretében" az eladni kívánt állami termőföldeket. Mint ismert, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus végén jelentette be, hogy a kormány 300-380 ezer hektárnyi területet értékesít a nemzeti földalapkezelő szervezetnél (NFA) lévő földekből.

A legnagyobb újdonság, hogy a kormányhatározat egyértelműen rögzíti: a kijelölt földrészletek eladását december 31-ig be kell fejezni. A korábbi nyilatkozatok - végső határidő megjelölése nélkül - még csak arról szóltak, hogy az értékesítéseket az idén meg kell kezdeni.

A kormányhatározatban szereplő egyéb feltételek nem változtak Lázár János nyári bejelentéséhez képest. Az állami földeket a helyi gazdáknak kívánják eladni a piacinál magasabb árakon nyilvános felhívásokkal vagy árveréseken. A tranzakciókhoz húszéves elidegenítési és terhelési tilalom, állami visszavásárlási jog, illetve MFB-s hitelkonstrukció társul.

Emellett a kormány határozata kitér arra is, hogy a földművelésügyi miniszternek előterjesztést kell készítenie a tartósan állami tulajdonban maradó földekről. Ezekre alapozva ugyanis mintagazdaságokat jelölnének ki.

 

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?