A nadrágszíj parcellák adásvételénél eltörölnék az ügyvédkényszert

agrarszektor.hu
Eltörölné az ügyvédkényszert a 0,5 millió forintot el nem érő földadásvételi ügyleteknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) stratégiai javaslatcsomagja. A szabályozási módosítással az elaprózott hazai birtokok koncentrációját gyorsítanák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ne legyen szükség kötelező jelleggel jogi képviselő igénybevételére azoknál a földadásvételeknél, ahol a földterület értéke nem éri el a 0,5 millió forintot - áll a NAK javaslatcsomagjában, amelyet a köztestület már eljuttatott a döntéshozókhoz. A koncepció szerint az ilyen ügyleteket a kamara közreműködésével is le lehetne bonyolítani, de az ügyvédkényszer megszüntetése nem váltaná ki az egyéb eljárásokat, vagyis az adásvételeket az érintett szervezeteknek ilyen esetekben továbbra is jóvá kellene hagyniuk.

A szabályozási módosításra a NAK szerint azért lenne szükség, hogy az adásvételi költségek csökkentésével is gyorsítani lehessen a magyarországi birtokkoncentrációt. Az agrárium egyik legnagyobb problémáját ugyanis az elaprózott birtokszerkezet jelenti. A 2016-os adatok szerint például mintegy 6,2 millió hektárnyi földrészletre csaknem fél millió természetes vagy jogi személy számára jegyeztek be földhasználatot, de a tulajdonosi szerkezet is hasonló széttagoltságot mutat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai birtokstruktúra nem versenyképes - derül ki a kamarai javaslatcsomagból. A kis birtokmérettel rendelkező természetes személyek önállóan nem tudják megteremteni a versenyképes termeléshez szükséges feltételeket és infrastruktúrát, így a kis üzemméret nem kedvez a mezőgazdasági termelésnek és a főfoglalkozású termelőknek sem - szögezi le a NAK.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?