Termőföld hitelezés: hogyan tovább?

agrarszektor.hu
Tavaly a termőföld hektáronkénti átlagára 1,4 millió forint volt, ami 16 százalékkal volt magasabb, mint 2016-ban. De ez nem volt kiemelkedő év, hiszen 2016-ban is átlagosan hasonló mértékben drágultak a mezőgazdasági termőföldek. Mi van a dinamika mögött és vajon ez elég ahhoz, hogy a termőföld-hitelezés is felfusson - tette fel a kérdést az agrárszektor.hu Sáhó Ákosnak, az Agrotax Kft. ügyvezetőjének.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2015-2016-ban lezajlott állami termőföld-értékesítés és a mögötte lévő finanszírozási konstrukció nagy lökést adott mind a földvásárlásoknak, mind a termőföld fedezetként való hasznosításának.
Miért volt sikeres a program? Mert:

• volt mögötte állami visszavásárlási garancia
• liciten alakult ki a piaci ár
• alacsony volt az önrész: 10 vagy 20 százalék, illetve alacsony, garantált kamatszint (10 évig)
• csak a - licit által biztosított - forgalomképes fedezetek kerültek a rendszerbe

A kérdés tehát az, hogy az állami értékesítésekhez kapcsolt hitelkonstrukció tovább vihető-e, illetve kiszélesíthető-e. Ehhez azonban érdemes megvizsgálni, hogy miként viselkedik a hitel fedezeteként szolgáló termőföld, ami jelentősen eltér az épített ingatlanoktól.

Termőföld piaci jellemzői

1. A termőföld értéke folyamatosan nő

Bárki, aki az utóbbi időben utánanézett a termőföld-piaci helyzetnek, láthatja, hogy egy olyan "jószágról" beszélünk, aminek az értéke jelentősen megnőtt, sőt, gyakorlatilag a rendszerváltás óta folyamatosan emelkedik. Mindez azt jelenti, hogy egy olyan eszközt kap mindkét fél a kezébe, ami biztosítja, hogy a hitel mögött megfelelő fedezet áll. Hovatovább az idő előrehaladtával egyre értékesebb a fedezet és ezzel párhuzamosan csökken a hiteltartozás összege. Természetesen a múltbéli adatokból nem lehet azt a következtetést levonni, hogy a termőföld árak az égig nőnek, de egy mérsékelt növekedés még mindig benne van a piacban (itt elsősorban a szántó művelési ágú területekre gondolok, hiszen ez adja a termőföldforgalom nagy részét, illetve a többi művelési ágú területeknél más, meghatározó szempontokat is figyelembe kell venni). Ráadásul az a fajta ingatlanáresés, ami a lakóingatlanokat sújtotta a válság idején, a termőföldekre nem volt jellemző, így bizonyos értelemben "válságállóak". A növekedés irányába mutat az is, hogy egy korlátozott erőforrásról beszélünk - nem lesz több termőföld a bolygón - sőt, globálisan egyre zsugorodó területről beszélünk, amihez egy dinamikus népességnövekedés párosul, amelyet etetni kell (1960-ban 3 milliárd ember élt a földön, ma több mint 7,5 milliárd).

2. Az agrárium szereplői kiváló adósok

Ebben a szektorban a bedőlt hitelek aránya tartósan két százalék alatti. A mezőgazdaságban - főleg a gazdálkodók esetében - teljesen természetes az a fajta gondolkodásmód, hogy a hitelt törleszteni kell, mese nincs. Inkább "nem eszik" a gazda, de tudja, hogy a földjét nem veszítheti el, mert az az alapvető termelési eszköze, föld nélkül semmire sem megy. Ez egy nagyon erős motiváció a gazdálkodók körében, és ez valószínűleg a jövőben is így marad.

3. A hitelképesség folyamatosan nő

A termőföld értékének növekedése lehetőséget teremt a gazdálkodók számára, hogy egy adott hitel mögött fedezetként álló területet akár egy újabb hitel felvételéhez is használhassa, illetve a hitelintézet is gyorsabban "kinőheti" a kockázatot. Ráadásul, ha a hitel célja további termőföldvásárlás, akkor az ismét egy jó minőségű biztosíték, így ezek egymást erősítő folyamatok lehetnek, amin keresztül a birtokméret növekedése felgyorsítható. Ezekhez a folyamatokhoz természetesen elengedhetetlen a termőterület értékének folyamatos monitorozása a futamidő alatt.


4. A digitális termőföld-értékelés megbízhatóbb, mint valaha

A fenti folyamatok elengedhetetlen része a termőföld értékének pontos ismerete. Erre ma már nagyon korszerű eszközök állnak rendelkezésre, a föld széléről való szubjektív értékelések ideje lejárt. Noha a törvények és szabályozások még sok helyen előírják és kötelezővé teszik a helyszíni szemlét, ezeket akár már most teljesen ki lehetne vezetni a gyakorlatból. Már működik ugyanis az a technológia, ami használja a kor magas színvonalú technikai lehetőségeit és digitalizálta a termőföld értékelést. A digitális technológia elemei: digitális szemle, műholdas képi elemzések, nagy mennyiségű leíró statisztika (BIG DATA), és mindezek eredménye a konkrét helyrajzi számra vonatkozó föld egyedi tulajdonságait is részletező értékelés. A digitális módszer az egész országra egységes és objektív eljárást tesz lehetővé, költséghatékonyan, a korábbi díj töredékéért és napon belüli határidővel.

5. A kereslet motorja a földéhség

A gazdálkodók természetes igénye, hogy egyre több termőterületet vonjanak saját gazdálkodásuk alá, hiszen a méretgazdasági előnyök csak bizonyos szint felett jelentkeznek (pl. költséghatékonyság), illetve egy komolyabb gépi beruházás megtérülése is csak akkor várható, ha megfelelő az adott eszköz kapacitásának kihasználása. Mindez oda vezet, hogy a termőföldpiac jelenleg keresleti piac. Ebből sok minden következik, de egy dolog mindenképpen: amennyiben a hitelintézetnek mégiscsak értékesíteni kell a fedezetbe bevont ingatlant (kényszerértékesítés), akkor termőföldek esetében nem, vagy csak nagyon ritkán kell számolni azzal, hogy nem a piaci áron kerül eladásra, hiszen mindig van a környéken legalább egy gazda, aki szívesen vásárol. (Feltételezzük, hogy a hitelfelvételkor eleve egy forgalomképes, erre alkalmas területet von be a pénzintézet fedezetként.) Ez talán arra is lehetőséget ad, hogy a bankok a hitelbiztosítéki értéket (loan to value) mindenkor a lehető legmagasabb értéken tartsák - persze a tudatos működést figyelembe véve - ami egyfajta versenyelőny lehet a számukra.

A finanszírozás tehát kiszélesíthető, amennyiben az alábbi feltételek teljesülnek:

• alacsony önrész, kedvező kamatszintek
• kizárólag a forgalomképességet tartósan megőrző földrészletek bevonása a rendszerbe
• korrekt, gyors földértékelés, majd annak aktualizálása

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?