Rengeteg fiatal táborozott itt júliusban: kiderült, miért imádják

Rengeteg fiatal táborozott itt júliusban: kiderült, miért imádják

agrarszektor.hu
A KITE Zrt. közreműködésével Extrém Talajtani Tábort szervezett Nádudvaron július 21-25. között a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Földrajz-Geoinformatika Intézete és a Magyar Földrajzi Társaság. A program célja a talajtan társadalmi megbecsültségének emelése és a meglévő csúcstechnológia bölcs alkalmazása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KITE Zrt. folyamatosan keresi azokat a tudományos műhelyeket, ahol valami újat tud mutatni. 2015-ben a Talajok Nemzetközi Éve alkalmából Nádudvaron rendezték meg a KITE közreműködésével a Nemzetközi Talajismereti Versenyt, ahonnan a világ minden pontjáról érkeztek a versenyzők. A Miskolci Egyetemmel együtt gondolkodva, 2019-ben első alkalommal került megrendezésre az Extrém Talajtani Tábor Nádudvaron, a pályaválasztás előtt álló, középiskolás fiatalok számára.

Nagyon jól sikerült a tavalyi tábor, így nem is volt kérdés, hogy idén is megszervezzük. Sőt, tavaly egy félreértés miatt nemcsak diákok, hanem talajtani szakmérnökök is jelentkeztek a programra. Így idén megbontottuk: 3 nap a diákoknak és 2 nap pedig talajtani szakmérnököknek szól

- mondta Mészáros Gábor, a KITE Zrt. Innovációs Központjának rendszerfejlesztési igazgatója.

A szakember kiemelte, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával megegyezve 5 kreditpont is jár a talajtani szakmérnököknek a táborban való részvételért. A diákok a jövő nemzedéke, akikkel egy olyan új szemlélet megismertetése a cél, amelynek köszönhetően másképp viszonyulnak majd a növénytermesztéshez, és jobban megértik a talajból induló folyamatokat is.

Ebben a táborban mi is meg tudjuk ismertetni a technológiáinkat, be tudjuk mutatni a KITE-t és meg tudjuk mutatni Nádudvart is

- fogalmazott Mészáros Gábor, aki a tábor első napján a KITE precíziós gazdálkodási rendszeréről tartott előadást.

A Miskolci Egyetem fontosnak tartja, hogy a talajtant visszaillessze a társadalmi köztudatba, és elősegítse a beiskoláztatást. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatikai Intézet tanszékvezetője kiemelte, hogy a talajtanban, a talajtérképezésben, és különösen ennek a precíziós gazdálkodási vetületeiben nagyon sok lehetőség van, amelyet meg szeretnének mutatni a fiataloknak.

A KITE élen jár a precíziós technológiákban, a precíziós gépek fő értékesítője, és jelentős tanácsadói, szolgáltatási háttérrel rendelkezik. Mindene megvan, ami szükséges, ugyanakkor a talajtani változatosságnak meg kellene határoznia a technológiát. Egy táblán belül is nagy lehet az eltérés, ami meghatározhatja a vetési tőszámot, a kijuttatott műtrágya mennyiségét.

Nem sok iskola tanítja ezt ma Magyarországon, így erre szeretnénk a fiatalok figyelmét ráirányítani

- mondta Dobos Endre.

A szakember elmondása szerint két-három nap nyilván nem elég arra, hogy az érdeklődők a talajtant teljes mélységében megismerjék, ehhez évtizedek kellenek, illetve több száz kiásott szelvény, amit az ember leír. A tábor egyfajta látásmódot ad a résztvevőknek arra, hogy hogyan kell egy szelvényre nézni.

Megmutatja a talajtérképezési folyamatokat a távérzékeléstől a műholdakon át, a domborzat modelleken keresztül, egészen a digitális technológiáig. A térinformatikából meghatározzuk a helyeket, hogy hol vannak azok a többé-kevésbé homogén talajtani egységek a táblán belül, de utána ki kell jönni, és azokat a homogén egységeket egytől egyig meg kell ásni. Utána megpróbáljuk a térképeink vagy adataink alapján meghúzni a talajfoltok közti határokat, és a végén lesz egy talajtérképünk

- mondta Dobos Endre.

Az idei táborban nagyon optimális volt a talaj, nedves és jól vágható, amelyet már egy héttel korábban Kovács Károly talajtani szakreferens is megfúrt, hogy előzetesen feltérképezze a talajviszonyokat. Mint elmondta, a fúró azonban csak összezúzza és megkeveri a szerkezeti elemeket, így magára a kiválások, szerkezeti elemek formájára, jellegére nem lehet belőle következtetni. Ezek a részletek csak a szelvényásás során ismerhetők meg, amely pH láda segítségével történik.

Kovács Károly elmondta, hogy a pH láda egy sima szerszámosláda, amiben benne van egy kis sósav, hogy a karbonátokat követni lehessen, a pH-indikátor, hogy a pH-ról legyen valami fogalma az embernek, és van benne egy szabadsavas indikátor. Vannak még benne kések, hogy lehessen morzsolgatni, vizek, hogy lehessen gyúrogatni a földet, illetve tartalmaz egy színskálát is - fogalmazott Kovács Károly, aki szerint nagyon fontos, hogy a diákok minél fiatalabb korban megismerkedjenek a talajtan alapjaival, hogy milyen jellemző tulajdonságai vannak, amelyekre figyelni kell.

Boróczki Katalin szakoktatóként érkezett a táborba, hogy ő maga is gyakorlati tapasztalatokat szerezhessen. A szakember elmondta, hogy nemcsak a diákok számára, hanem neki is nagyon hasznos volt ez a tábor. Az ott szerzett tapasztalatok alapján úgy gondolja, hogy élvezetesebben, gyakorlatiasabban fogja tudni oktatni ezt a tantárgyat az iskolában. Azt szeretné, ha a diákjai látnák, hogy mennyire hasznos a talaj ismerete, mondta a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium szakoktatója, aki talajtant és termőhely-ismerettant tanít erdész és vadgazdálkodási technikus szakon.

A táborban résztvevő diákok közül többen otthon is gazdálkodnak, így megosztották egymással tapasztalataikat, az általuk használt technológiákat, esetleges nehézségeiket. Sugár Bence Bendegúz már második alkalommal érkezett Gyuláról a táborba, amelyről a KITE honlapjáról tájékozódott. A szeghalmi Mészáros István Csongrádra jár mezőgazdasági középiskolába, a családjában mezőgazdász, vadász és erdész is van, így került kapcsolatba ezzel a területtel. A táborozók a gyakorlat mellett elméleti alapokat is kaptak a talajtanról, a precíziós technológiáról, valamint részt vettek egy gépbemutatón is, ahol egy John Deere traktorba is beülhettek a vállalkozó szelleműek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?