Félelmetes: Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje

Félelmetes: Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje

met.hu
Az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján pusztító, katasztrofális méreteket öltő erdő- és bozóttüzek hatalmas füstfelhőbe burkolták a Csendes-óceán partvidékét. A füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó futóáramlásnak (jet stream) köszönhetően már Európába is eljutott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jól kivehetően füstsávok jelentek meg szombaton napkeltekor Európa műholdképén. A kontienest a Baltikumtól egészen Spanyolországig átszelő sávok (a németországi LIDAR mérések szerint) nagyjából 5000-9000 méteres magasságban helyezkednek el, olvasható az Időkép.hu oldalán.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) gyorsan frissülő (RAP) modelljének szombat reggelre vonatkozó előrejelzésén is látható hogyan terjed az erdőtüzek füstje kisebb-nagyobb koncentrációban kelet felé, Európa irányába. A műholdfelvételeken túl a légkörben lévő füst az Időkép.hu által is észlelhető jellegzetes jelei a színesebbé váló napkelték és napnyugták, amit a horizont alatt lévő Nap fényének apró szilárd részecskéken való szóródása okoz.

A NOAA fentebb megjelenített modell előrejelzései szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is. Így várhatóan Magyarországon is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?