Makro adatok a gazda szemével: Túlárazott-e a hazai föld, vagy épp ellenkezőleg, irány az osztrák árszint?

Makro adatok a gazda szemével: Túlárazott-e a hazai föld, vagy épp ellenkezőleg, irány az osztrák árszint?

Takarék Agrár24
Amikor osztrák árszintről beszélünk, érdemes hozzátenni, hogy ilyesmi kis túlzással nem is létezik, hiszen arrafelé alig-alig van eladó föld, így nincs annyi adásvétel sem, hogy valóban megbízható képet kaphassunk a földárakról. Persze nem is biztos, hogy rögtön az osztrák árakról érdemes beszélni, ami a hazainak legalább ötszöröse, de megcélozhatunk-e mondjuk egy csehországi 7000-8000 euró/ha, esetleg a Lengyelországra jellemző 10 ezer eurós átlagos árszintet?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termőföldértékelés elmélete számos fontos ármeghatározó tényezőt ír le a földminőségtől kezdve, az elhelyezkedésen és a táblaméreten át a belvízveszélyig. Azonban néha mégis úgy tűnik, hogy a földár nem ezekkel a tényezőkkel mozog legszorosabban együtt, hanem a termőföldet körülvevő mezőgazdasági-élelmiszeripari rendszer egészének jellemzőivel. Ez nem véletlen, a termőföld birtoklása, illetve művelése révén elérhető jövedelmekre végül is ezek a tényezők hatnak a legerősebben. Az adott országban, esetleg régióban jellemző mezőgazdasági termelési szerkezet, a termelés intenzitása, a kereslet-kínálati viszonyok (beleértve a fogyasztók jövedelmi viszonyait és a fogyasztói szokásokat), a nemzeti támogatások és politikák mind olyan egyedi sajátosságok, amelyek véleményünk szerint összességében erősebb hatással vannak a jövedelmekre és ezen keresztül a földárakra, mint a termőföld szorosan vett fizikai jellemzői.

Forrás: bodenpreise.at

 

  • A termőföld révén elérhető jövedelem a területalapú támogatásoknak köszönhetően már most sem alacsony, kérdés, hogy ez mennyire ösztönöz további fejlesztésekre, igényesebb vetésszerkezetre, öntözési beruházásokra, a szakmai háttér és -kapcsolatrendszer folyamatos fejlesztésére. Megrekedünk-e egy kényelmes, de a további fejlődést nem támogató állapotban?
  • Precíziós / profitcentrum / adatalapú szemléletmód elterjedése szigetszerűen történik, a mezőgazdaság egészére még nem igazán jellemző.
  • A hazai mezőgazdasági termelés jelenleg a viszonylag alacsony hozzáadott értékű, alapanyagként használatos tőzsdei termékek termelésére fókuszál (ezek az ún. commodity termékek), ugyanakkor kertészeti ágazatokban, főleg intenzív termelésben, továbbá öntözött zöldségtermesztésben jelentős az elmaradásunk.
  • Van-e ösztönzés jobb minőségű, igényesebb mezőgazdasági termelésre, ha ennek felvevőpiaca belföldön korlátozott egyrészt a fogyasztói kereslet (vásárlőerő, extrém árérzékenység, "vedd a hazait" szemlélet hiánya) miatt, feldolgozói oldalon pedig a megfelelően pozícionált termékek és az ezekhez illeszkedő értékesítési csatornák hiánya miatt?
  • Próbáljunk csak külföldi termelőként vagy élelmiszerfeldolgozóként bekerülni egy helyi (pl. stájerországi) áruházlánc kínálatába - jó eséllyel nem fog sikerülni, miközben mi gyakorlatilag más sem látunk, mint lengyel almát, német sertéshúst és spanyol paradicsomot. Ennek egyik oka a hatékonyságbeli eltérés, a másik pedig a "vedd a hazait" szemlélet - egyelőre egyikben sem állunk túlságosan jól.
  • Egy korábbi bejegyzésünkben bemutattuk a termelés intenzitását mérő "Agrár Score" mutatónkat, melyet EU szinten összevetve a földárakkal megállapítható, hogy a mezőgazdaságunk fejlettségéhez képest a földárak még egyáltalán nem tekinthetőek magasnak.

A címben feltett kérdésre válaszolva: az osztrák árszintben egyelőre nem érdemes gondolkodni, de a magyar föld még messze nem túlárazott, "saját ligánkban" mozogva még bőven van mozgástere a földárak emelkedésének. Banki finanszírozói szemmel fontos adalék, hogy 20 éves futamidő mellett egy 2-2,5 millió Ft/hektáros tranzakció adósságszolgálata is kitermelhető a föld jövedelméből*.

*A megállapítás az adott földterület megfelelő hasznosítását feltételezve, megbízhatónak tartott adatok alapján, átlagos földminőség és normál vetésszerkezet mellett érvényes. A megállapítás az elmúlt 5 év piaci körülményein, tapasztalatain alapul, a jövőbeli lehetőségek tekintetében csak tájékoztató becslés.

Írta: Fazakas Péter - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14