Évtizedes problémára adhat megoldást az Agrárkamara: ez sok gazdának kedvezhet

Évtizedes problémára adhat megoldást az Agrárkamara: ez sok gazdának kedvezhet

agrarszektor.hu
A legelő- és réthasználatnak jelentős szerepe van az állattenyésztésben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül gyepgazdálkodási munkacsoport alakult, amely egyebek mellett ennek a feltételeit hivatott javítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárkamaránál megalakult a Legelő-, és Rétgazdálkodási Munkacsoport (rövid nevén: Gyepgazdálkodási Munkacsoport), 2021. február 3-án. Az alakuló ülésen Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke úgy fogalmazott, hogy a gyepgazdálkodás a húsmarha- és juhtartásban nélkülözhetetlen, komoly jelentőségű, ennek megfelelően a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kell kapnia. A létrejött munkacsoport tevékenysége révén jelentős előrelépéseket lehet elérni, egyúttal növelni a legelők, rétek fontosságának társadalmi elismertségét is. Emellett a munkacsoport szakmai muníciót is kíván adni a döntéshozók számára.

Wagenhoffer Zsombor, a NAK Állattenyésztési Osztályának elnöke szerint - a szakterület kiváló tudósainak erőfeszítései ellenére - az elmúlt évtizedekben nem sikerült felmérni országosan a gyepek állapotát. Első lépésként a hazai gyepterületek kiterjedéséről és minőségéről egzakt adatokat kell összegyűjteni, ami alapul szolgálhat egy gyepstratégia megalkotásához. Továbbá meg kell találni a természetvédelmi és az állattenyésztési szempontok egyensúlyát a gyephasználatban. Csomai Géza, a NAK Állattenyésztési Osztály Legeltetésre Alapozott Állattartási Alosztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a húsmarha- és a juhtartás nem rentábilis legeltetés nélkül, a gyepgazdálkodásnak kiemelkedő jelentősége van az ágazat fejlődésében.

A megalakult munkacsoport szakmai vezetőjének Tasi Juliannát, a MATE Gödöllői Campus nyugalmazott egyetemi docensét választották. Véleménye szerint sürgősen szükség van arra, hogy a legeltetésre és gyepekről származó takarmányokra alapozott állattenyésztő ágazatokra, valamint magára a gyepgazdálkodásra nagyobb figyelem irányuljon; növelni kell annak szakmai és társadalmi elismertségét. Ugyanakkor szükséges az ágazatban dolgozók összefogása, szakmai képviselete, valamint a gazdálkodás szakszerűségének javítása is. A csoport alapító tagjai között egyetemi oktatók, kutatók, tenyésztőszervezeti vezetők és gyakorló gazdák vannak. A munkacsoport legfontosabb céljai és feladatai:

  • a legelő- és rétgazdálkodással foglalkozók összefogása, szakmai képviselete, a döntéshozók szakmai támogatása;
  • a hazai gyepterületek teljes körű, országos felmérése, gyepkataszter megalkotása;
  • legelő- és rétgazdálkodási stratégia kidolgozása az ágazati szereplők bevonásával;
  • tudományos eredmények átadása, új vizsgálatok elindítása, szervezése, platformok teremtése;
  • szaktanácsadás, szakmai képzések, továbbképzések, bemutatók, szervezése;
  • ágazati bemutató gazdaságok kiválasztása, szakmai támogatása, nemzetközi kapcsolatok fejlesztése,
  • a gyepgazdálkodás és a természetvédelem közötti kompromisszumok elősegítése, érdekegyeztetési platform biztosítása;
  • valamint a legelők és rétek megőrzését célzó társadalmi tevékenység.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?