Britek jelentettek fel bennünket Brüsszelben az állami földek miatt

agrarszektor.hu
A brit érdekeltségű ikrényi Inícia Zrt. külföldi tulajdonosai állnak annak az újabb uniós eljárásnak a hátterében, amelyet az Európai Bizottság folytat Magyarország ellen az állami földek haszonbérbe adási gyakorlata miatt. Az Inícia tulajdonosai azt kifogásolják, hogy a cég nem élhetett előhaszonbérleti jogával, amikor a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) megpályáztatta a társaság lejárt haszonbérleti idejű állami földjeit, így a területek magyar gazdálkodók birtokába jutottak. Úgy tudjuk, az ügyet David Cameron brit miniszterelnök is felvetette év eleji budapesti látogatásakor, de hazai jogi vélemények szerint az Inicia panasza azért sem lehet megalapozott, mert az NFA a Fővárosi Törvényszéken jogerősen pert nyert a céggel szemben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Folyamatos támadások érik brit üzleti és politikai körökből Magyarországot az állami termőföldek elmúlt évekbeli bérbadási gyakorlata miatt - értesült az agrárszektor.hu. Ennek tudható be, hogy az Európai Bizottság (EB) úgynevezett előzetes eljárásban nemrég vizsgálni kezdte a magyar állami földterületek haszonbérbeadási szabályozását. Információink szerint brit európai parlamenti képviselők több ízben is kérdéseket tettek fel az EB-nek, nálunk pedig fellépett az ügyben a magyarországi brit nagykövet is. Sőt, a témát David Cameron brit miniszterelnök is felvetette, amikor az év elején Orbán Viktor miniszterelnöknél hivatalos budapesti látogatást tett - tudtuk meg.

Információink szerint a háttérben a Győr-Moson-Sopron megyei Inícia Zrt. mozgatja a szálakat, amelynek brit tulajdonosai vannak. Az ikrényi székhelyű cég korábban húszéves haszonbérleti megállapodással művelt állami földeket, de szerződései 2014-ben lejártak. Az NFA a társasággal nem kötött új haszonbérlet megállapodást, hanem a területeket megpályáztatta, majd magyar gazdálkodóknak adta bérbe azokat.

Az Inícia ugyanakkor kifogásolta, hogy az érintett állami területek újabb bérbeadásakor nem élhetett úgynevezett előhaszonbérleti jogosítványával. A cég tavaly összetűzésbe került a nyertes helyi gazdálkodókkal is, mert nem ismerte el a haszonbérleti pályázatok eredményeit. Az ügyben pedig pert indított a Magyar Állam, illetve az NFA ellen, de a Fővárosi Törvényszék végül az elmúlt évben jogerősen elutasította a cég keresetét.

Értesüléseink szerint az Európai Bizottság az üggyel kapcsolatban még tavaly decemberben küldött Magyarországnak kérdéseket, amelyekre az idei év elején kapott választ. Egyelőre nem tudni, hogy az EB milyen álláspontot alakít ki, de hazai jogi vélemények szerint az Inícia panasza a jogerős magyar bírósági ítélet miatt sem lehet megalapozott. Ráadásul időközben az NFA - a tavaly kezdődött állami földeladási akció részeként - a kérdéses állami földterületek egy részét értékesítette is, így azok magántulajdonba kerültek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?