Ezzel magyarázza Lázár János az állami földeladásokat

agrarszektor.hu
"Mi abban hiszünk, hogy Magyarország agrárország maradt, és ezt nem hátrányként, hanem előnyként kívánjuk a jövőben felfogni" - fogalmazott Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsági ülésén. Szerinte lehet vitázni arról, hogy helyes-e az állami földek eladása, de a kormány mindenképpen vissza akarja adni a területeket azoknak, akik megművelik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kérdés, hogy a termelés eszköze, a föld kinek a tulajdonában van - mondta az MTI szerint a tárcavezető az állami földeladásokról az albizottság előtt, Móricz Zsigmondot idézve: "a föld azé legyen, aki megműveli". "Az nem megoldás, hogy az állam elveszi valakiktől és magánál tartja (a földet). Ez ki lett próbálva és nem működött" - fogalmazott Lázár János, hozzátéve: a magyar állam feladta a gazdálkodási tevékenységét, nincsenek érdemi mezőgazdasági vállalkozásai.

A miniszter olyan számításokra hivatkozott, amelyek szerint a magyar GDP 22 százaléka valamilyen formában kötődik a mezőgazdasághoz. A magyar állam úgy döntött, hogy azokat támogatja, akik hajlandók a magyar földet megművelni, a magyar földműveseket. Az agrárpolitika lényege, hogy ne alkalmazottak, hanem tulajdonosok legyenek, a kis és közepes birtokok, családi gazdaságok versenyképesek őket kell megerősíteni - szögezte le.

Arról lehet elvi vitát folytatni, hogy az állami földek eladása helyes-e vagy sem - fogalmazott Lázár János. De a kormány meggyőződése, hogy a földet vissza kell azoknak adni, aki megművelik, mert a kis és közepes gazdaságok, a családi gazdaságok hozzá tudnak járulni a magyar gazdaság növekedéséhez - tette hozzá.

Lázár János utalt arra: a kormányt a földeladás kérdésében támogatja két szervezet is. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségében (Magosz), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában (NAK) fogalmazták meg azt, hogy értékesítsen az állam földet a gazdáknak. Mint mondta, e szervezetek szerint a gazdaságok eltartó képességét csak így lehet biztosítani. "Földet ugyanakkor olcsón eladni nem fogunk", az állami vagyon értékesítése csak jó áron történhet - szögezte le.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58