Lázár: ez nagyon nagy csata lesz

agrarszektor.hu
Korlátlanul lehetővé kívánja tenni az Európai Bizottság, hogy jogi személyek és külföldiek termőföldet vásárolhassanak Magyarországon - közölte tájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány február közepétől újabb állami földárverésekbe kezd, amelyek március 31-ig tartanak majd.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ez nagy csata lesz - fogalmazott Lázár János mai tájékoztatóján annak kapcsán, hogy tapasztalatai szerint az Európai Bizottság korlátlan földvásárlási lehetőséget kíván elérni Magyarországon a jogi személyek és a külföldiek számára. Ez közelmúltbeli brüsszeli tárgyalásain vált egyértelművé a miniszter számára, aki szerint Magyarország a jogi személyek és a külföldiek földvásárlásait tárgyalás úton próbálja megakadályozni, de máris "komoly érdekcsoportok gyülekeznek", amelyek itteni társaságokat akarnak alapítani, hogy földet vehessenek.

A kormány mai ülésén döntött arról, hogy folytatja a tavaly megkezdett állami földértékesítéseket - közölte Lázár János. Február közepétől március 31-ig kívánják eladni azokat a területeket, amelyeket még nem hirdettek meg, illetve amelyek nem keltek el. Az értékesíthető földek listáját a nemzeti födalapkezelő szervezet (NFA) állítja össze. Megmarad a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kedvezményes hitelnyújtási lehetősége is. Az MFB eddig 120 milliárdnyi forrást kötött le.

Ezt jelentette Fazekas a kormánynak
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mai kormánybeszámolója szerint eddig 197 ezer hektár állami földet hirdettek meg árverésekre. A liciteken a területek 61 százalékát adták el, amely 120,5 ezer hektárt jelent. A kikiáltási ár 272 milliárd forint volt, a befolyt összeg pedig 171 milliárdot tett ki. A három hektár alatti, nyilvános hirdetéseken értékesített földek eladásából 6,1 milliárd forint bevétele származott az államnak.  E területekre összesen tízezer vételi ajánlat érkezett, és átlagosan 1,4 hektárnyi területet vásároltak meg azok, akik vételi ajánlatot tettek. A földárveréseken eddig tucatnyi külföldi állampolgár jutott állami területekhez.

Az újabb értékesítéseket az is indokolja, hogy időközben a Polgári törvénykönyv előírásai és más jogszabályok is változtak - utalt a miniszter azokra a törvénymódosításokra, amelyek ma már lehetővé teszik, hogy az új tulajdonosok egyoldalúan kezdeményezhessék az irreálisan alacsony bérleti díjak emelését a jelenlegi bérlőkkel szemben. Kormányzati vélemények szerint ugyanis egyes meghirdetett állami területekre eddig azért nem akadt vevő, mert a potenciális vásárlókat a szerződésekbe "bebetonozott" alacsony bérleti díjak elriasztották.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?