Simicska földjeit árverezik el az elsők között Orbánék

agrarszektor.hu
Az első között Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó agrárcégek nagy földterületeivel kezdi az állami földárveréseket a kormány. A Mezort-csoporthoz tartozó mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. által bérelt területek is szerepelnek a máris meghirdetett állami földrésztelek listáján. Bárki is veszi azonban meg e területeket, 2051-ig nem veheti birtokba azokat, mert akkor járnak le azok a haszonbérleti szerződések, amelyeket a cégek a nemzeti földalapkezelő szervezettel (NFA) korábbi kötöttek. A haszonbérleti díjakról viszont viták robbanhatnak ki az új földtulajdonosok és a bérlő társaságok között. Az NFA egyelőre öt megyében jelentetett meg árveréses felhívásokat, a liciteket pedig november 16-tól bonyolítja le.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elsők között hirdette meg az NFA azoknak az állami területeknek az árverési hirdetményeit, amelyek a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nagybefektetők érdekeltségében lévő Mezort-csoporthoz tartoznak. Győr-Moson-Sopron megyében a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt., Vas megyében pedig a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. államtól bérelt földjei kerültek fel máris az értékesíteni kívánt területek listájára, amelyeket az NFA csütörtök éjjel jelentett meg saját honlapján.

A K-Monitor korábbi információi szerint a Simicska-Nyerges agrárcégek összesen csaknem 25 ezer hektár után kaptak uniós területalapú támogatásokat 2014-ben, és feltételezhető, hogy művelt földjeik nagy részét az állami területek teszik ki. A Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. a 2001-es privatizációval együtt kapta bérbe az állami földeket, mégpedig 50 évre. Így a földeladások ellenére sem kell tartaniuk földjeik azonnali elvesztésétől, mivel hatályos bérleti szerződéseik 2051-ben járnak le.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a vevők még évtizedekig nem vehetik birtokba az elárverezett földeket, hiába szerzik meg most a tulajdonjogot. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a haszonbérleti díjak miatt viszont már rövid távon viták robbanhatnak ki, ha az új tulajdonosok az NFA által eddig kért díjakat alacsonynak találják és a piaci díjmegállapítás érdekében a szerződések egyoldalú módosítását kezdeményezik a bérlő cégeknél. Nem kizárt, hogy ennek nyomán bírósági perek is indulnak majd.

Az NFA egyébként egyelőre öt megyében - Győr-Moson-Sopron és Vas mellett Hevesben, Nógrádban és Szabolcs-Szatmár-Beregben - és Budapesten jelentetett meg nyilvános árverési felhívásokat, a liciteket pedig november 16-tól bonyolítja le. Árveréseken a 3 hektár feletti földrészleteket adják el, míg 3 hektár alatt nyilvános hirdetésekkel értékesítenek. Összesen mintegy 380 ezer hektár állami terület - zömmel szántó - találhat ily módon gazdára MFB-s hitelkonstrukció segítségével.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03