Szeretnek minket az istenek - Idén is rekordtermésre számíthatunk

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council, IGC) közzétette július hónapra vonatkozó beszámolóját. A következő szezonra jósolt magas terméskilátásoknak, továbbá a valószínűsíthetően éleződő exportversenynek köszönhetően tovább fokozódott a nyomás a gabona és olajos magvak piacán. Leginkább a kukorica és szója mélyrepülésének köszönhető, hogy a szervezet vonatkozó mutatója (GOI) 6%-os gyengülést jelez a június végi értékhez képest. Habár a búza és az árpa árfolyama is határozottan gyengült, a korábban betárolt rizskészletek összességében valamelyest ellensúlyozni tudták a terményértékekre aktuálisan jellemző negatív folyamatokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A várakozásoknak megfelelően idén rekordmennyiségű terményt takaríthatnak be a világ szántóföldjeiről, az Nemzetközi Gabonatanács előrejelzése szerint 1982 millió tonnát. A 2014/15-re jósolt globális gabona összetermés (étkezési és takarmányozási célú) jelenleg 1959 millió tonnára rúg, mintegy 10 millió tonnával meghaladva az egy hónappal ezelőtt előrevetített mennyiséget. A világszinten növekvő felhasználásban meghatározó szerepet játszik az étkezési célú gabona iránt fokozódó kereslet, idén jellemzően az uniós tagországokból, ahol a termésminőséget kedvezőtlenül befolyásolta a csapadék időbeni eloszlása. A kínálat szempontjából meghatározó amerikai kukorica és Oroszországban realizálódó búza többlettermés így biztosan vevőre talál majd, a 419 millió tonnás, 15 éves csúcsra érő betárolás ugyanakkor azt jelzi, hogy várhatóan jövőre sem fognak elszállni a terményárak.

Az USA csökkenő kibocsájtásának köszönhetően várhatóan a globális termésmennyiség is némileg (1%-kal) zsugorodik majd. A kilátások - elsősorban a várakozásoknál kedvezőbb orosz és ukrán téli aratási eredményeknek köszönhetően - mégis 3 millió tonnával felülmúlják a júniusi előrejelzéseket.
A búza iránti kereslet növekedését elsősorban a bővülő étkezési célú felhasználás okozza. Az előrejelzések Dél-Ázsiából és az afrikai kontinens területéről is bővülő igényekről tanúskodnak. Az Európai Unióban megugró takarmánybúza felhasználással párhuzamosan globális szinten is növekedés tapasztalható.


A bőséges termésmennyiségnek köszönhetően az IGC GOI búzára vonatkoztatott indexe 6%-ot vesztett értékéből, bár egyes termőterületeken bekövetkező minőségromlás miatti aggodalmak a magas minőségű búza árát viszonylagosan magasan tartják. Az északi féltekén, leginkább az USA-ban kialakult nedves, kukorica fejlődésének kedvező termesztési körülményeknek köszönhetően az IGC globális kukoricatermésre vonatkozó korábbi előrejelzését 2014-/2015 évre mintegy 6 millió tonnával felfelé korrigálta, a volumen így már csak alig maradhat majd el az idei év rekordmennyiségétől. A hús iránti kereslet növekedése, a magas kínálattal párosuló alacsony árak mind az ipari, mind a takarmányozási, mind az étkezési célú felhasználást rekordközeli szintekre emelhetik. A tengeri árfolyama folytatta mélyrepülését, júliusban négy éves mélypontot elérve. Az IGC GOI kukorica indexe egy hónap alatt 9%-ot esett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58