Hatalmas mezőgazdasági világrekordot állítottak fel Magyarországon

agrarszektor.hu
Új vetési világrekordot állítottak fel Magyarországon. Bő félezer hektáron vetettek el kukoricát egy 16 soros vetőgéppel 24 óra leforgása alatt. A régi csúcsot 12 százalékkal múlták felül a hazai próbálkozók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Új kukoricavetési rekordot állított fel egy magyar csapat nem sokkal húsvét előtt. Kereken egy nap alatt 502,05 hektáron vetettek el magot a Väderstad új, Tempo L 16 nevű (vagyis 16 soros) szemenkénti gépével. Az eszközt egy Case IH Magnum CVX 380 traktor húzta, amelynél  a hátsó tengelyre ikerkerekeket szereltek. A nagy precizitással végrehajtott munka során a gépkapcsolat 20 km/h átlagsebességet produkált.

A kísérlet során két területen vetettek el kétféle kukoricát az Enyinghez közeli (Fejér megyei) Mátyásdomb-Ágostonpusztán. A magokkal együtt a Tempo műtrágyát és növényvédő szert is kiszórt. Az előző rekord 448,29 hektár elvetése volt 24 óra alatt, ezt a csúcsot a magyar résztvevők 12 százalékkal döntötték meg.

A korábbi csúcsot egy 24 soros vetőgéppel állították be Oroszországban (a Horsch Maestro 24.70 SW szemenkénti vetőgépet egy Claas Xerion 5000-es erőgép húzta). A munkasebesség akkor 14,7 km/h volt, vagyis most elsősorban a nagyobb tempó miatt dönthették meg a rekordot. A svéd vállalat által kifejlesztett Gilstring magadagoló, és vele együtt a PowerShoot nyomott levegős vetési technológia másodpercenként 28 mag kivetésére képes.

E teljesítményben szerepet játszott a precíziós technika is. A gépkombináció egy menetben 12,19 méteres területet volt képes lefedni (a kukoricát 75 cm-es sortávolságra vetették), Case IH AccuGuide automata kormányzási rendszerrel. A 2 cm-es csatlakozási pontosságról a Case IH egész Európát lefedő RTK-hálózata gondoskodott.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?