Ezek a leghasznosabb mezőgazdasági újítások

agrarszektor.hu
Az idén február 24. és 28. között kerül sor Párizsban a 78. SIMA (Salon Internationale Mechanizationen Agricultural) mezőgazdasági gépkiállításra, amely a kiállítók számát és méreteit tekintve Európában a harmadik legnagyobbnak számít. Bemutatjuk a díjazott innovációkat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

 

A kiállítás súlyát növeli, hogy a kontinens legnagyobb mezőgazdaságával rendelkező, a technikával szemben igényes gazdák és gazdaságok környezetében kerül megrendezésre. A kiállításon 1800 kiállító mutatja be termékeit, köztük számos újdonságot is. A legutóbbi SIMA kiállítást 232 ezren tekintették meg, az idén ennél nagyobb látogatói számra számítanak a szervezők. A külföldi vendégek aránya meghaladta a 25%-ot.

A kiállítás egyik kiemelkedő rendezvénye lesz a Dealers Day (Gépkereskedők Napja), amelyet a Francia Mezőgépforgalmazók Szövetsége (SEDIMA) és az Európai Mezőgépkereskedők Szövetsége (CLIMMAT) rendez. Ennek egyik központi témája lesz a gépkereskedelmi vállalkozások (dealerek) és szervizek minőségi szakemberellátásának biztosítása. A kiállítás alkalmából ingyenes buszos kirándulást szerveznek az AGCO Beauvais-ban található Massey Ferguson traktorgyárába,valamint egy biogázüzembe és mezőgazdasági üzemekbe.

A szervezők idén két újdonságot ismertek el aranyéremmel, ötöt ezüst- és huszat pedig bronzéremmel jutalmaztak.

A SIMA 2019 aranyérmes innovációi

1. Claas Jaguar 960 Terra Trac talaj és gyepkímélő gumihevederes járószerkezete
Gyártó: Claas Group, Németország

A Jaguar 960 szecskázó korábbi Terra Trac gumihevederes járószerkezete kanyarodáskor és forduláskor jelentős csúszással, a talaj túrásával, illetve a gyep károsításával dolgozott. A továbbfejlesztett Terra Trac gumihevederes járószerkezet hevederkocsijai talajkímélő, hidropneumatikus rugózást kaptak. Kanyarodáskor a hevederkocsik hevedert hajtó, vezető kereke felemelkedik, így 60%-ra csökken a heveder felfekvő felülete és a csúszásból, túrásból származó károsító hatása. A továbbfejlesztett Terra Trac járószerkezettel a Claas Jaguar 960 40 km/h sebességgel képes közúton haladni. A gép szélessége 3 méter alatti.

2. Dyna Tac GPS-vezérlésű, munkagépfüggesztő és automata kormányzású adapter
Gyártó: LaForge, Guignicourt, Franciaország

A traktorok szabványos hátsó és mellső hidraulikus függesztőberendezéséhez csatlakoztatható, automatikus kormányzású függesztőkeret képes 1 cm-es pontossággala munkagépek traktorral összehangolt, műholdvezérlésű, automatikus kormányzását megvalósítani.

A SIMA 2019 ezüstérmes innovációi

1. Tool Live NBalance a terméshozam és a nitrogénhasznosulás folyamatos értékelése, műholdas képfelvételek segítségével
Fejlesztő/gyártó: Airbus Defence and Space és John Deere CO. KG

A Tool Live NBalance a teljes vegetációs időszakon keresztül képes műholdak (Sentinel 2, Landsat 8, SPOT6 és SPOT7) által készített fényképfelvételek segítségével a nitrogénhasznosulást és a várható terméshozamot megbecsülni. A közölt eredmények alapján valós adatokra alapozva dolgozhatók ki a műtrágyázási stratégiák.

2. Bosch Field Sensor - talaj-, növény- és klímajellemzők komplex elemzése és értékelése a termőterületen
Gyártó: Bosch France, Sain-Ouen, Franciaország

A számos érzékelőszenzorból és multispektrális kamerából felépülő komplex rendszer folyamatosan méri és naponta értékeli a talajjellemzőket, a klimatikus adatokat (hőmérséklet, napsugárzás, páratartalom stb.), a növények klorofiltömegének változását, amelyet rádióhullámok útján továbbít irodai tabletre vagy okostelefonra. A növényekről képfelvételeket is készít, ami segít azok fejlődésének megítélésében és az esetleges kórokozók okozta betegségek időbeni felismerésében.

3. John Deere Support Connecte - szerviz-megelőző, távdiagnosztikai rendszer
Fejlesztő: John Deere A.G.

A mezőgazdasági üzemek és bérvállalkozók részére kifejlesztett gépek diagnosztikai megfigyelésére, adatgyűjtésre és adatelemzésre kifejlesztett rendszer, amely növeli a gépek üzembiztonságát, csökkenti a váratlan produktívidő-kieséseket, növeli a gépek teljesítményét és mérsékli az üzemelési költségeket. A folyamatosan gyűjtött adatokat egy szabadalmaztatott algoritmus dolgozza fel, ami tájékoztatja a gép üzemeltetőjét és a márkaszervizt, így időben be tudnak avatkozni, ha szükséges.

4. Kuhn Redvista Smartphone-App
Fejlesztő: Kuhn S.S., Saverne Cedex, Franciaország

Az okostelefonra kidolgozott, megelőző karbantartási rendszer a gép részletesebb ismerete nélkül tájékoztatja az üzemeltetőt a munkavégzés előtti karbantartási műveletekről és azok elvégzésének menetéről.

5. Tank Air Wheel - a kerékfelnibe integrált légtartály
Fejlesztő és gyártó: Sodijautes Industrie, Falaise, Franciaország

A traktorokon és magajáró gépeken alkalmazott félautomata és automata guminyomás-szabályzók levegővel történő ellátására közvetlenül a kerékfelniben alakítják ki a 6 bar nyomású levegő tárolására alkalmas légtartályt, ahonnan a gumiabroncs légnyomását tudják növelni, vagy csökkenteni.

A SIMA 2019 bronzérmes innovációi

1. Amazone: "WindControl" berendezés a röpítőtárcsás műtrágyaszórók szórásképének korrigálására és az egyenletes műtrágyaeloszlás javítására. A szabályozás egy WindSensor (szélszenzor) érzékelő segítségével valósul meg.
2. Arbos: "Blaster" vontatott permetező egyedi kerék felfüggesztésű és rugózású, állítható nyomtávolságú, új kerékkormányzási rendszere
3. Beiser: "Fourrage lib" galvanizált tartállyal és mérleggel ellátott takarmányozó kocsi a legelőn tartott állatok takarmányellátásához, amely folyamatosan informálja az állattartókat a takarmány-felhasználásról.
4. Berthond: "Rent" hosszúlejáratú lizingkonstrukció, amely a permetezők karbantartására és szervizelésére is kiterjed.
5. Case IH: "X Power" a gyomok totális elektromos írtására használható eszköz. A talaj és környezeti nedvességparaméterek alapján állítja be a növények sokkolásához szükséges áramerősséget.
6. Claas: "Convio Flex" új fejlesztésű flexibilis, keresztszalagos gabona-vágóasztal
7. Claas: "Torion Sinus" új fejlesztésű kombinált - törzscsuklós és összkerék kormányzású - magajáró homlokrakodó
8. Climate. "Fieldview" adatplatform mezőgazdasági üzemek számára a gépüzemeltetési és táblaadatok rögzítéséhez és értékeléséhez
9. De Sangosse: "Limacapt"  napenergiával működő, infravörös technológiát használó szenzor a csigakártételek szabadföldi értékeléséhez
10. Hydrokit: "Kit3 main pour 3 point" a függesztett és TLT-ről hajtott munkagépek traktorhoz történő csatlakoztatását egyszerűsítő kit
11. Isagri: "Fernand l' Assistent" okostelefonon elérhető, lekérdező program a permetezőgépek üzemeltetéséhez
12. Jourdan SAS: "Wide gate with Surlock" innovatív és automata nyitó- és zárókeret a szarvasmarha-istállókban az állatok etetésének szabályozásához. Előre programozható.
13. Karnott: "Aktivitats-Troeker" a mezőgazdasági gépeken sokoldalúan használható mérő- és adatgyűjtő rendszer a különböző munkák végzéséhez
14. Kverneland. "Mikrogranulatsteuer" GPS által is vezérelhető, környezetkímélő, elektromos meghajtású mikrogranulátum-szórós vetőgépekhez
15. Manitou: "EcoStop" funkció rakodógépekre, amely hosszabb üresjáratnál, vagy a vezető kiszállása esetén a vezetőfülkéből leállítja a rakodó motorját.
16. Manitou: "Recycling Ladefahrseige" a rakodógépek vagy komponenseik újrahasznosításának lehetőségei
17. New Holland: "DFR Dynamic Feed Roller Reveser" a rotoros kombájnoknál egy cséplőrotor-visszaforgató berendezés a dob eltömődésének esetére
18. Rabaud: "Lavicole" berendezés a baromfiistállók belső mosásához és tisztításához
19. Trimble: "A100 Asset Tag and Auta EAsset Selection App" gazdaságos Bluetooth Low Energy-vel (BLE) működő, automatikus adatátviteli rendszer a vezető, a traktor és a munkagépek között
20. Trimble: "Auto Sync" automata adatátvitel és adatszinkronizáció a traktor fedélzeti számítógépe és az üzem központi számítógépe között

Hajdú József

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?