Ezek a mérnökök nagyban játszanak - Ilyen a 40-soros szemenként vető munka közben! (+videó)

agrarszektor.hu
A Fendt nem régiben mutatta be új, startertrágya kijuttatására is alkalmas, óriás méretű szemenkénti vetőgépét, amelyet kifejezetten a brazil piacra, az ottani gazdaságméretekre és talajviszonyokra fejlesztett ki - írja a landtechnikmagazin.de. A Momentum akár a 18 méteres munkaszélességet is eléri, méghozzá úgy, hogy eközben minden egyes vetőelem a lehető legpontosabban tartja a mélységet. A gép starterként akár 5.300 kg műtrágyát is magával visz a vetőmag mellett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Fendt mérnökei abból indultak ki, hogy a brazil piacon "jól mutat", ha az elérhető legnagyobb vetőgépet ők kínálják. Az már biztos, hogy ennél nagyobb kapacitású, straterezésre is alkalmas szemenként vető soha nem volt még a  brazil piacon. A Momentum az első gép a Fendt életében, amelyet teljes egészében Németországon kívül fejlesztettek és gyártanak.

A Momentum három modellel jelenik meg, egy 24-, egy 30- és egy 40-soros változattal, a sortávolság alapesetben 45 centi. A gép munkaszélessége ennek megfelelően 10,2, 13,5, illetve 18 méter lehet. Ha két-két sort kiiktatunk, akkor a sortávolság 50, illetve 76 centire növelhető. A két kisebbik vetőgépen egy 4000 kg-os startertartály helyezkedik el, míg a 40-sorosra egy 5.300 kg-os került.

A Fendt különösen büszke rá, hogy szállítási helyzetben a gép szélessége nem haladja meg a 4,3 méter, és ehhez mégcsak szerelni sem kell. A gyár ezzel a legkarcsúbb vetőgépet hozta létre a maga nemében. A stratertartályt és az oldalkereket leszerelve róla pedig még kisebbé válik. A gép futóművét és a talajt is kíméli, hogy duplakerekekkel szerelték a munkaeszközt.

A Smart Frame szabályozásnak köszönhetően minden egyes sorban folyamatosan biztosított a megfelelő talajkapcsolat és a mélységtartás, ami az egyenletes kelés záloga. A munkagép a Precision PlantingTM DeltaForce vetőelem-terhelési rendszerét alkalmazza. A szerkezet különlegessége, hogy a vetőaggregátok több szekcióban,  egyenként két-két hidraulikus munkahengerrel szabályozva, különálló tartószerkezettel kapcsolódnak a gerendelyhez. Ez az, a mi az egyenletes csorosznyanyomást biztosítja a tarlómaradványok átvágásához és a mélységtartáshoz.

A starter kiszórását a vApply Granular rendszer teszi lehetővé, amelyik egy kijuttatási térkép alapján másodperce pontosan, soronként követi és szabályozza a vetés és a tápanyag-kijuttatás megvalósulását. A Fendt szerint a Momentum 10 km/h-ás munkasebesség felett is tartani tudja a 99,6 százalékos pontosságot. Hogy mikor kerül a csodamisana az európai piacra, arról egyelőre nem szól a fáma.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?