Itt a britek nagy ötlete: ezzel a furcsa robottal forradalmasítanák a növényvédelmet

Itt a britek nagy ötlete: ezzel a furcsa robottal forradalmasítanák a növényvédelmet

agrarszektor.hu
Nagyszabású projekt indult annak kiderítésére, hogy a robotok bevetése a növénybetegségek észlelésében hogyan tudja egyszerre javítani és csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását. A most meghirdetett brit okos gazdálkodási kezdeményezés a SprayBot nevet kapta.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A projektet az Innovate UK finanszírozza, és részt vesz benne a Crop Health and Protection (CHAP), a Newcastle-i Egyetem, a Small Robot Company nevű brit agrotechnológiai startup, amely vállalkozás gyomirtó robotjairól már az Agrárszektor is beszámolt. A kezdeményezés célja, hogy fejlessze a növénybetegségek előrejelzési és kimutatási módszertanát, és a terepi robotokat a megfelelő adatokkal lássa el, hogy azok hatékonyabban tudják kijuttatni a gombaölő és a bio rovarirtó szereket - olvasható a Future Farming oldalán.

A projekt partnerei egy kutatásból indultak ki, amit a Harper Adams University készített, és amely szerint a jelenlegi mezőgazdasági rendszerben a felhasznált vegyszerek akár 95%-a is feleslegesen kerül kijuttatásra. A most indult hároméves megvalósíthatósági tanulmányban a Newcastle-i Egyetem a betegségek előrejelzéséért és diagnosztizálásáért lesz felelős, a Fotenix a növényekről történő képalkotásért és ezek elemzéséért, a Silsoe Spray Application Unit a növényvédő szerek kijuttatásáért, a Small Robot Company pedig a terepi robotokért.

Az Innovate UK 1,14 millió fonttal támogatta meg a SprayBot projektet, amiből a Small Robot Company 544 ezer fontot fordíthat a robotjai fejlesztésére. A SprayBot projekt céljai közt szerepel egy olyan rendszer létrehozása, ami képes észlelni és feltérképezni a növénybetegségeket, majd kijuttatni a megfelelő növényvédő szert, akár kis területeken is. A kezdeményezés megálmodói szerint a jövőben ez akár egyes növényeket, vagy ezek leveleit is jelentheti majd.

A Small Robot Company szerint a mikropermetezés megváltoztathatja a gazdálkodást, mivel a szabályozók egyre nagyobb nyomást helyeznek a gazdákra, akik kezdenek kifogyni a lehetőségekből. A cég közleménye szerint ez a projekt elhozhatja a foltkezelő növényvédő szerek új generációját, csökkentheti a költségeket és nagyban csökkentheti a mezőgazdaság biológiai sokféleségre gyakorolt hatását. A vállalat reméli, hogy a kifejlesztett technológia értékes eszközt ad majd a gazdáknak a fenntartható gazdálkodáshoz, valamint segíteni fogja a biológiai anyagok és más, integrált kártevő-kezelési technikák elfogadását.

(Címlapkép forrása: Small Robot Company)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?