Pokoli tüzek tarolhatják le a földeket: így mentik meg a termést a profi gazdák

Pokoli tüzek tarolhatják le a földeket: így mentik meg a termést a profi gazdák

agrarszektor.hu
Hamarosan új eszközt kapnak az ausztrál gazdák a termények és a felszerelések védelmére. A kutatók egy kísérleti projekt keretében ugyanis azt vizsgálják, hogy hogyan lehetne felhasználni a műholdakat a mezőgazdasági tüzek megelőzésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hamarosan műholdak segítségével követhetik nyomon az ausztrál gazdák, hogy mekkora a kockázata a földeken a mezőgazdasági tüzek kialakulásának. A Food Agility CRC, a Charles Sturt University (CSU), az IAG és a Myriota új ausztrál kutatási projektje azt vizsgálja, hogy szénaboglya degradációja során milyen folyamatok játszódnak le, és ezek közül melyeket lehet felhasználni a tüzek előrejelzésére, még mielőtt azok kialakulnának - olvasható a Future Farming oldalán. Az ausztrál tűzvédelmi hatóság (CFA) szerint Victoria államban a spontán gyulladás a mezőgazdasági tűzesetek vezető oka. Ezek a különben megelőzhető nagy mértékben tüzek veszélyeztetik a termést, a gépeket és a kerítéseket, valamint hatással vannak az ágazat szereplőinek megélhetésére, továbbá fizikai és mentális egészségére.

A projekt során a kutatók egyedileg fogják ellenőrizni a szénakazlakat és boglyákat. Az összegyűjtött adatokat a Myriota által kifejlesztett műholdas kommunikációs technológián keresztül továbbítják egy központi megfigyelő és megjelenítő helyre. Az adatokat modellezni fogják, hogy ajánlásokat tegyenek az érzékelők konfigurációjára és elhelyezésére a szénakazlakban, és időben riasztják a gazdákat, ha a szénakazlakban megnő a tűz kialakulásának esélye. A kutatócsoport azt is meg fogja vizsgálni, hogyan lehet azonosítani a kritikus mutatókat és feldolgozni ezeket az adatokat, hogy aztán a Myriota műholdas kommunikációs rendszerén keresztül riasztásokat küldhessenek róluk a gazdáknak. Ez lehetővé teszi a megfigyelést olyan ingatlanokon is, ahol korábban alacsony volt a távközlési lefedettség, vagy egyáltalán nem is volt.

Paul Sheridan, a Myriota stratégiai partnerségekért felelős alelnöke szerint az általános lefedettség nélkül az ausztrál gazdáknak az eszközök kitettségére, sebezhetőségére és a lehetséges veszélyekre vonatkozó ismereteikben kritikus időbeli hiányosságokkal kell szembenézniük. A szakember szerint a projekt a Myriota megbízható és költséghatékony műholdas IoT-technológiáját fogja felhasználni, hogy segítsen a gazdáknak a földeken levő széna egészségének pontos nyomon követésében, még a legtávolabbi helyeken is. David Lamb professzor, a Food Agility CRC vezető kutatója hangsúlyozza, hogy mivel egyre több gazdálkodó "teszi el a takarmányt egy nem esős napra", a gazdáknak jobban meg kell érteniük a szénakazlak romlását.

Ez a projekt jelentősen javíthatja a kollektív tudásunkat azzal kapcsolatban, hogy a bálázott széna minősége hogyan változik az idő múlásával, valamint a spontán tüzek veszélyével kapcsolatban. Bármit, amit megtehetünk az ausztrál gazdák megélhetésének védelme érdekében, azt érdemes megtenni

- mondta David Lamb.

Dr. John Broster, a Charles Sturt Egyetem vezető kutatója rámutatott, hogy a gazdák sok pénzt és időt fordítanak arra, hogy szénát készítsenek eladásra vagy saját takarmánytartalékaik számára. A szénatüzek azonban ennek a vagyontárgynak az elvesztését eredményezik, és a legrosszabb az, hogy teljesen váratlanul következik be. A kutató hangsúlyozta, hogy ezen szeretnének változtatni a megfigyelési technológiával.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?