Itt az amerikaiak legújabb dobása: ez a gép forradalmasíthatja a növénytermesztést

Itt az amerikaiak legújabb dobása: ez a gép forradalmasíthatja a növénytermesztést

agrarszektor.hu
Ultrakönnyű és elektromos, függőleges fel- és leszállásra (eVTOL), valamint egy emberi pilóta szállítására alkalmas óriásdrónt mutatott be az amerikai Ryse Aero Technologies a Las Vegas-i CES kiállításon. A Recon névre keresztelt, teljesen elektromos légi ATV-t úgy tervezték, hogy képzettségi szinttől vagy pilóta-bizonyítványtól függetlenül mindenki számára elérhetővé tegye a repülést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági ágazatot célozta meg az új drónjával az ohiói székhelyű Ryse Aero Technologies. A cég elképzelése szerint a gazdák átrepülhetnek majd vele a földjeik felett, és ha kell, a növényállományok felmérésére és a földek ellenőrzésére is használhatják majd a gépet - írta meg a Future Farming. A Recon légi ATV-t hat elektromos motor hajtja, a karbonlapátos légcsavarok 2000 fordulat/perc sebességgel forognak.

A rotorokat külön akkumulátorok hajtják meg, amelyeket ki lehet venni a töltéshez. Teli akkumulátorokkal körülbelül 25 percig lehet vele repülni, a végsebessége 101 km/óra (63 mph). Egy mesterséges intelligencia rendszer még 40 km/órás szélben is stabilan tartja a gépet lebegés közben. A légi ATV optikai LIDAR-t használ az akadályok elkerüléséhez.

A Ryse Aero Technologies állítása szerint a felhasználók már egy mindössze 45 perces képzéssel a levegőbe emelkedhetnek. A vállalat már lehetővé tette a gazdálkodók számára, hogy élesben is teszteljék a légi járművet. A tervek szerint 2023-ban 100, 2024-ben pedig 1000 gépet gyártanak. A cég szerint a Recon egy gazdaságban helyettesíthetne egy ATV-t vagy egy haszongépjárművet, a gazdák pedig termésfelmérésre is használhatnák. A légi ATV körülbelül 150 ezer euróba (mintegy 59,6 millió forintba) kerül majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?