Ősztől lehet legálisan használni a drónokat

Ősszel léphet életbe a drónok kereskedelmi - pl. mezőgazdasági - használatát lehetővé tevő szabályozás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdaságban nem új keletűek a légi járművek, hiszen pl. permetezési céllal régóta használnak repülőgépeket és helikoptereket is. Ezeket rendre lajstromozott, bejegyzett gépek, amiket szakszolgálati engedéllyel rendelkező pilóták vezetnek, amik a bérleti díjaikban is meglátszanak. A drónók megjelenésével, elterjedésével - és egyre alacsonyabb árával - azonban sokak előtt megnyílt a lehetőség, hogy bizonyos tevékenységeket a levegőből végezzenek. Csakhogy ennek a szabályozása még nem teljesen kiforrott sem Magyarországon, sem máshol a világon. De nem sokáig, csak 2016 őszéig kell várni!

Mint az életben oly sokszor, most is a versenysport kellett ahhoz, hogy egy sokáig mostohaként kezelt szegmens, terület szabályozása megkezdődjön, felgyorsuljon. Április elején Velencén lesz az első FPV (First Person View - Első szám, első személy nézőpontú), de minden szempontból legális drónverseny Magyarországon, és ennek apropóján találkozott az agrászektor.hu a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettesével, Farkas Andrással, aki nem mellesleg a Légügyi Hivatal vezetője is egy személyben. Tőle származnak azok az információk, amik szerint az ősz folyamán várható a magyarországi drónhasználat szabályozásának megszületése. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együtt - és szakmai szervezeteket is bevonva - egy olyan szabályozás megalkotásán dolgoznak, ami a lehető legegyszerűbbé - kezdetben gyors engedélyezési, a későbbiekben bejelentési eljárással - teszi a drónok használatát.

A mezőgazdasági felhasználáshoz is szükség lesz felelősségbiztosítás megkötésére - melynek ajánlatain a biztosító társaságok már dolgoznak -, de ezen és az online felületen történő engedélykérésen/bejelentésen kívül más akadálya nem lesz a terület megfigyelésének, talajszondák adatainak légi begyűjtésének, az állatállomány megszámlálásának, stb.

Elmondása szerint az engedély megadásra is rövid, a tervek szerint egy napos határidővel reagál majd a hivatal, ami a drónok hírügynökségi, illetve médiában történő ad-hoc használatához sok, de pl. mezőgazdasági feladatok ellátáshoz már kellően rövid.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?