Nő a világ hústermelése

agrarszektor.hu
Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) áprilisban megjelent rövid távú előrejelzése szerint a világ sertéshústermelése 1,8 százalékkal 107,4 millió tonnára nő 2013-ban. Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon 2013. január-februárban 8,1 százalékkal csökkent a sertések vágása az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH adatai alapján Magyarország élősertés-kivitele 83 százalékkal haladta meg a 2013. január-február közötti időszakban az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget. Legfőbb partnereink Szlovákia és Románia voltak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon 2013. január-februárban 8,1 százalékkal csökkent a sertések vágása az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH adatai alapján Magyarország élősertés-kivitele 83 százalékkal haladta meg a 2013. január-február közötti időszakban az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget. Legfőbb partnereink Szlovákia és Románia voltak. A Romániába szállított mennyiség több mint duplájára nőtt, míg Szlovákiában másfélszeresére emelkedett a Magyarországról importált sertések száma.

Az élősertés-behozatal az előző évi mennyiségtől csaknem 22 százalékkal maradt el. A nemzetközi piacon 2 százalékkal több sertéshúst értékesítettünk, azonban az export értéke 2 százalékkal csökkent. Legnagyobb mennyiségben Olaszországba, Romániába és Japánba szállítottunk sertéshúst. A sertéshúsimport mennyisége 19 százalékkal, értéke 23 százalékkal emelkedett. Magyarország élő sertésből nettó exportőr,
míg sertéshúsból nettó importőr volt a vizsgált időszakban. A vágósertés termelői ára 488 forint/kg hasított súly volt 2013 negyedik hónapjában, 6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A termékpálya további fázisaiban is növekedtek az árak. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára csaknem 4 százalékkal volt magasabb 2013 áprilisában, mint egy évvel korábban.

6 százalékos termelői áremelkedésMagyarországon

Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) áprilisban megjelent rövid távú előrejelzése szerint a világ sertéshústermelése 1,8 százalékkal 107,4 millió tonnára nő 2013-ban. Brazíliában a sertés ára több mint 16 százalékkal (4,12 brazil reál/kg hasított súly) csökkent 2013 áprilisában a márciusihoz képest, ugyanakkor 20 százalékkal volt magasabb, mint az előző esztendő azonos hónapjában. Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,71 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2013 áprilisában, 4,5 százalékkal emelkedett egy év alatt. Magyarországon a vágósertés termelői ára 488 forint/kg hasított súly volt 2013 negyedik hónapjában, 6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériuma (USDA) az áprilisban megjelent rövid távú előrejelzésben a várhatóan alacsonyabb takarmányozási költségek miatt a tavaly októberben kiadotthoz képest módosította a 2013. évre szóló prognózisát. Eszerint a világ sertéshústermelése 1,8 százalékkal 107,4 millió tonnára nő 2013-ban. Kínában, az USA-ban, Brazíliában és Oroszországban egyaránt emelkedésre számítanak az amerikai elemzők. Kínában a vágósertések kínálatának növekedése és a nagyobb vágási súlyra történő hizlalás miatt emelkedik a termelés. A kínai kormány az anyakocatartás támogatását júniusig meghosszabbította. Oroszországban a sertéságazat folyamatos bővítését és modernizálását a kormány különböző támogatásokkal ösztönzi. A prognózis szerint a globális kereskedelem mérséklődik, a sertéshúsimport 0,9 százalékkal 6,8 millió tonnára csökken az idén 2012-höz képest. A sertéshúsexport az USA-ban, Kanadában és Brazíliában kevesebb lesz, míg az EU-ban a korábbi előrejelzéshez képest kisebb mértékben növekszik. A sertéshúsfogyasztás mérséklődhet az EU-ban, ugyanakkor Kínában, az USAban, Oroszországban és Brazíliában várhatóan emelkedik.

Az USDA előrejelzése szerint az Amerikai Egyesült Államok sertéshústermelése 229 ezer tonnával csaknem 10,7 millió tonnára nő 2013-ban az előző évihez viszonyítva, főként a várhatóan alacsonyabb gabonaárak és a vágások számának növekedése miatt. A vágósertés kínálata emelkedik, mert lassabb ütemben csökken a tenyészkoca-állomány, mint a tavalyi évben, amikor a takarmányozási költségek magasabbak voltak. A sertéskínálat növekedését okozza az is, hogy hizlalás céljából több süldőt importálnak Kanadából. Az USA sertéshúsexportjának 3 százalék feletti csökkenésének hátterében a lanyha oroszországi és japán kereslet áll. Brazíliában a sertés ára több mint 16 százalékkal (4,12 brazil reál/kg hasított súly) csökkent 2013 áprilisában a márciusihoz képest, ugyanakkor 20 százalékkal volt magasabb, mint az előző esztendő azonos hónapjában.


A Brazil Sertéshús Termelők és Exportőrök Szövetségének (Abipecs) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 18 százalékkal esett vissza 2013 márciusában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az USDA szakértői szerint Brazília sertéshústermelése több mint 1 százalékkal emelkedik az idén. A kibocsátás növekedését segíti, hogy a sertés ára a tavalyi évihez képest magasabb szinten van, és a takarmánybázis bővülése nem emeli a takarmányköltségeket. Az Európai Bizottság adatai szerint az Unió élősertés-és sertéshúskivitele 489 ezer tonna volt 2013 első két hónapjában, ez 5,7 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. Az export csaknem 60 százaléka Kínába, Oroszországba és Hongkongba irányult. Legnagyobb mértékben (+69 százalék) a Kínába szállított mennyiség emelkedett. A sertéshús csaknem 6 ezer tonnás importjának 54 százaléka Svájcból érkezett. Az import mennyisége 1 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

Idén csökkenhet azEurópai Unió sertéshústermelése

Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,71 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2013 áprilisában, 4,5 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a vágósertés termelői ára 2013 első negyedévében csaknem 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A második negyedévben az előző évinél 7 százalékkal magasabb árakra számítanak. A júliustól szeptemberig tartó időszakban 1,3 százalékkal lehet magasabb az idei ár, míg az utolsó negyedévben a tavalyi évinél 1,9 százalékkal alacsonyabb árat várnak a Bizottság szakértői. A frankfurti árutőzsdén folyamatosan csökkent a sertés jegyzése az utóbbi hetekben, ugyanakkor a 19. hét végén a májusi, a júniusi és a júliusi határidőre szóló kötési árak stagnáltak.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak árai a 18. héten csökkentek az előző hetihez képest, azonban Dániában az árak változatlanok maradtak. Az előző évinél átlagosan 1,3 százalékkal fizettek alacsonyabb árat a sertésekért a 18. héten. Az USDA prognózisa szerint az Európai Unió sertéshústermelése a 2013. január 1-jén hatályba lépett anyakocatartásra vonatkozó új szabályok miatt csökken az idén, és ez az export növekedési ütemét is visszafogja

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?