Ötvenezer forint alá eshet a búza ára

agrarszektor.hu
Tonnánként 50 ezer forint alá eshetnek a búzafelvásárlási árak a július elején kezdődő idei betakarítási szezonban, bár egyelőre a konkrét ajánlatokkal a takarmánygyártók, a malmok és a kereskedők is kivárnak. Az árcsökkenés elérheti a 20 százalékot is a 60 ezer forint feletti tavalyi indulóárakhoz képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hektáronként 5 tonnát megközelítő búzahozamokat vár az idén a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), így az össztermés az egymillió hektárnyi országos búzaterületen elérheti az 5 millió tonnát is - közölte Vancsura József, a GOSZ elnöke. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásai szerint a gazdálkodók az elmúlt évben 3,972 millió tonna búzát takarítottak be, így az idei termésmennyisége akár 20 százalékkal is meghaladhatja a tavalyit. A szokatlanul hűvös és csapadékos tavasz érdemben nem hátráltatta a növények fejlődését, így a búzaaratás "menetrendszerűen", július 5-10. között kezdődhet - mondta a GOSZ elnöke.

Vancsura József szerint a termelők az idén elégedettek lennének azzal, ha a tonnánkénti felvásárlási árak nem süllyednének 50 ezer forint alá. A felvásárlók viszont - jelentette ki Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke - azt valószínűsítik, hogy 50 ezer forint alatti induló árak alakulnak ki a hazai piacon, ez pedig mintegy 20 százalékos csökkenésnek felelne meg a 64 ezer forint körüli tavalyi betakarításkori árszinthez képest. A Gabonaszövetség egyébként a GOSZ előrejelzéseinél kevesebb, 4,4-4,5 millió tonnás össztermést prognosztizál, és megítélése szerint már csak a fuzáriumos gombafertőzések csökkenthetik a hozamokat, ha az időjárás csapadékos és párás marad.

A 4,4-4,5 millió tonnás termésmennyiség is azt jelentené, hogy az idén több mint 2 millió tonnás búzafelesleg képződhet a 2,3 millió tonnás belföldi étkezési, illetve takarmány- és vetőmagigényeken felül. Ezért a hazai áralakulás nem csupán a terményeredményektől, hanem az exportpiaci ártendenciáktól is függ. Az előrejelzések szerint a világ búzatermelése mintegy 50 millió tonnával nőhet tavalyhoz képest, így az idén meghaladhatja a 700 millió tonnát is. Az Európai Unióban 7 millió tonnás többlet lehet, miközben az európai régióban komoly értékesítési konkurenciát jelentő orosz, ukrán és kazah termelők együttesen 30 millió tonnás árualappal léphetnek a piacra.

A kínálat bővülése az árcsökkenés irányába hat, és a hazai termelők rövidtávú pozícióit az is gyengíti, hogy a betakarítás időszakában várhatóan gyenge lesz a felvásárlói kereslet. A kereskedők - állapította meg Lakatos Zoltán - nem kötnek határidős ügyleteket, mert a 2011-ben elfogadott "vis maior" törvény lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a szerződésekben kikötött árumennyiséget elháríthatatlan külső okra hivatkozva utóbb ne szállítsák le, így a tőzsdei üzletkötések túlságosan kockázatossá váltak. Az árajánlatokkal egyelőre a takarmánygyártók és a malmok is kivárnak, mivel abban bíznak, hogy a búzaárak a ma vártnál is jobban csökkennek.

A kereskedők előreláthatóan promt üzletekkel jelennek meg a piacon, a takarmány-feldolgozók és a malmok pedig többszöri kisebb vásárlásokkal töltik majd fel búzakészleteiket - tette hozzá Lakatos Zoltán. Vancsura József szerint a gazdálkodók a visszafogott keresletre különbözőképpen reagálhatnak, mivel anyagi helyzetük is eltérő. A nagyobb termelők a búza raktározásával kivárhatnak az eladásokkal, a kisebb gazdák jelentős része viszont azonnali értékesítésre kényszerülhet, mert a tavalyi aszály és az idei belvizek miatt nem tudott érdemi pénztartalékokat képezni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31