Orbán is egyeztet a földtörvényről - Zárószavazás jövő pénteken

agrarszektor.hu
Június 21-én tartja a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló kormányzati törvényjavaslat e hétről elhalasztott záróvitáját és zárószavazását a parlament. A kormány várhatóan a zárószavazás előtt módosító javaslatokat nyújt be. A vitás kérdések tisztázása érdekében még egy utolsó, magas szintű szakértői egyeztetés lesz, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz - tudta meg az agrarszektor.hu

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Várhatóan a jövő héten kerül sor arra az utolsó magas szintű szakértői egyeztetésre, amelyen pontot kell tenni a földforgalmi törvény tárgyalásakor felmerült, még meglévő vitás kérdésekre - közölte Font Sándor, a parlamenti mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke. Az eseményen előreláthatóan Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. A bizottsági elnök szerint három-négy fontos eljárási szabály kapcsán kell eldönteni, hogy a beterjesztett törvényjavaslat szövegét érdemes-e módosítani vagy teljes egészében el kell-e utasítani.


Mint ismert, a parlament e hét hétfőn szavazott volna a földforgalmi törvényről, ezt azonban a kormány által is szükségesnek tartott további szakértői egyeztetések miatt elhalasztotta. Az új időpont szerint a záróvita és a zárószavazás június 21-én lesz. A kormány - mondta Font Sándor - a szakértői egyeztetések függvényében a zárószavazás előtt módosító javaslatokat nyújt be.


A bizottsági elnök szerint a további egyeztetésre azért van szükség, hogy a hazai földtulajdoni és földhasználati viszonyokat átalakító törvényjavaslat végső formája megfeleljen az uniós szabályozásnak. Az alapvető cél változatlanul az, hogy az élethivatásszerűen gazdálkodó hazai természetes személyek juthassanak termőföldekhez, de az ezt lehetővé tévő törvényi előírások ne legyenek ellentétesek az uniós joggal.


A kormány a még tavaly benyújtott, kétharmados parlamenti többséget igénylő földforgalmi törvényjavaslatot mára úgy alakította át, hogy a jogszabályi szövegben csak a hosszútávra szóló, koncepcionális elemek maradjanak - tette hozzá Font Sándor. A technikai szintű előírásokat egy "segédszabályozási törvény" tartalmazza majd, amelynek elfogadásához, illetve későbbi módosításához ötvenszázalékos parlamenti többség is elegendő lesz. Ez utóbbi jogszabállyal az ősszel foglalkozhat a parlament, miként a szintén ebbe az agrárgazdasági törvénycsomagba sorolt, kétharmados többséget igénylő üzemszabályozási törvényjavaslattal is.


A földforgalmi törvény egyes passzusai - összhangban az uniós jogszabályokkal - 2014. május elsejétől lépnek hatályba, amikor az uniós állampolgárok itteni földvásárlásait tiltó magyar moratórium lejár. Bizonyos előírások azonban már korábban, ez év december közepétől vagy a jövő év januárjától hatályosak lesznek. A kormány - közölte Font Sándor - az előrehozott időponttal az utóbbi időszakban megélénkült földvásárlási spekulációt igyekszik megállítani. Sokan ugyanis - főként belföldi pénzügyi befektetők - a földforgalmi szabályozás bevezetéséig próbálnak földterületekhez jutni, mivel az új jogszabály a földvásárlásokat már csak földművesek számára engedi majd meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02