Sosem látott forradalom előtt állunk - Ez lehet az ugródeszka?

agrarszektor.hu
Amíg a gazdatársadalom nem látja, hogy miért érdemes termelnie, addig nem számíthatunk komolyabb fejlesztésekre a mezőgazdaságban - fogalmazott Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol Zrt. vezérigazgatója a Portfolio és az agrárszektor.hu közös konferenciáján. A forradalmi technológiák és innovációk szerepe mellett olyan kérdéseket vitattak meg a rendezvényen megszólaltatott szakemberek, mint a biotechnológia jelentősége a mezőgazdaságban, vagy az egész Európát sújtó fehérjehiány megoldási lehetőségei.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha forradalmi technológiákról beszélgetünk, nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a mezőgazdaság elsősorban az időjárástól függ, így az egyes előrejelzések szerepe kulcsfontosságú lehet a termesztésben - emelte ki Sándorffy András, a Dow AgroSciences Hungary Kft. marketing vezetője.
  
Az agráriumban használt előrejelzésekben az lehet a forradalmi, ha egy-egy tényező jelenlétét lokálisan is tudjuk mérni - mutatott rá Mátrai Zoltán, az Agrárin Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: van olyan köztes megoldás, amelyben rövidtávú előrejelzéssel elég nagy biztonsággal lehet megítélni, hogy milyen lesz a várható időjárás, ez pedig forradalminak számíthat a döntéstámogató rendszereknél.

Az előrejelzéseknek azonban nemcsak a döntéshozatalban, hanem a feldolgozóiparban is kiemelt szerepe van, hiszen az is lényeges, hogy toxinmentes alapanyagokat tudjunk termelni. Szerencsére a betegségek napjainkban már jól előrejelezhetők, és inkább a védekezés az, amely még mindig problémát okozhat -hívta fel a figyelmet Mátrai Zoltán. 

A lokális mérőállomások ezért arra is alkalmasak, hogy minél pontosabb képet kapjanak a gazdák, így időben fel tudnak készülni az esetleges kórokozókra és kártevőkre.

Egyre fontosabb lenne, hogy a valós idejű információszerzés terjedjen el az agráriumban, de szerencsére ez egy igen dinamikusan fejlődő irányzat - mondta el Farkas Róbert, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. agrárszakértője. Például a GPS koordináták alapján meghatározott idősorokat tudunk küldeni a munkaműveletek közben a gazdáknak, akiknek így segítünk a döntéshozatalban.

A forradalmi technológiákban vitathatatlan szerepe van a biotechnológiai eszközöknek és az úgynevezett molekuláris nemesítésnek. Sajnos a biotechnológiát gyakran keverik össze a GMO fogalmával, pedig a nemesítés tudománya már azóta létezik, hogy az első földművelő eszközeink megjelentek - véli Fári Miklós, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára.

Napjainkban egy forradalom szemtanúi lehetünk a mezőgazdaságban, és az agráriumban is használt molekuláris nemesítésben. Olyan sebességgel fejlődik ez a tudományterület, hogy aki lemarad, az komoly versenyhátránnyal nézhet majd szembe - fogalmazott Fári Miklós. A rezisztencia és a környezetkárosítás problémáját, de az egész Európában tapasztalható fehérjedeficit kérdését is megoldhatja a nemesítés - tette hozzá.

 

Az unióban és hazánkban is próbálják ösztönözni a fehérjenövény-termesztést, és a szóján kívül léteznek egyéb alternatívák is. Kevéssé ismert, hogy a kukorica feldolgozásával előállított bioetanol nem a folyamat egyetlen terméke, az üzemanyag mellett ugyanis csúcsminőségű takarmány, DDGS is készül.

Ez utóbbi egy szárított gabonatörköly, amely beltartalmi értékeit tekintve könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, hazánkban GMO- és antibiotikum-mentes takarmány alapanyag - mutatott rá Reng Zoltán.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58