Vegyszer sem kell hozzá: így védekezhetnek a gyomok ellen a német gazdák

Vegyszer sem kell hozzá: így védekezhetnek a gyomok ellen a német gazdák

agrarszektor.hu
A német Zasso és az AGXTEND első alkalommal mutatta be a szántóföldön az XPower XPR Conceptet, egy új gyomirtási megoldást a szántóföldi növénytermesztők számára. Ez ugyanis egy nagyfeszültségű, vegyszermentes gyomirtó berendezés, amely a sorok közötti nem szelektív gyomirtásra lett kifejlesztve.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szántóföldi bemutató keretében mutatta be a német Zasso és az AGXTEND első alkalommal mutatja be a szántóföldön az XPower XPR Conceptet, egy elektromos gyomirtási megoldást a sorközökben. A gyártók elmondása szerint a berendezés teljesen vegyszermentes, és versenyképes munkasebességre képes - olvasható a Future Farming oldalán. A Zasso és az AGXTEND ugyanakkor azt is jelezte, hogy ez a sorok közötti gyomirtási megoldás jelenleg még csak koncepció szintjén létezik, Hivatalosan a párizsi SIMA rendezvényen fogják prezetálni. A Zasso csoport ugyanakkor azt tervezi, hogy az elektromos gyomirtási megoldásuk a 2024-es szezonra kereskedelmi forgalomba kerüljön.

Állítható gyomirtási szélesség 20 és 40 cm között

Az XPR Concept egy generátorral és egy új, kifejezetten a sorközművelés követelményeihez igazított, Kongskilde Vibro Crop keretre szerelt applikátorral rendelkezik. A rendszer 20 és 40 cm között állítható gyomirtási szélességgel rendelkezik. A moduláris XPower kialakításnak köszönhetően az elektromos gyomirtási megoldás egy multifunkcionális ellátóegység, amely kompatibilis más XPower megoldásokkal.

Az új megoldás célja, hogy a sorközökben biztonságos és hatékony gyomirtást garantáljon, a környezetre gyakorolt negatív hatások nélkül, és nagyobb tervezési biztonságot nyújtson a gazdálkodóknak. Emellett hozzájárul az európai Green Deal célkitűzésének eléréséhez is, amely szerint 2030-ra 50%-kal kell csökkenteni a növényvédő szerek használatát.

Az elektromos gyomirtás a 21. század válasza a munkafolyamat kihívásaira

Zasso és az AGXTEND szerint az elektromos gyomirtás a 21. század válasza erre a munkafolyamatra. Ahogy a gyártók fogalmaztak, a különleges kultúrák, mint például a zöldségek, a mezőgazdasági élelmiszertermelés fontos pillérét képezik. A sorközi kultúrákra a fiatalkori szakaszban a széles sortávolságok és gyakran az egyidejűleg megjelenő gyomnövényekkel szembeni alacsony védekezési képesség jellemző. A nem megfelelő vagy késleltetett gyomirtás miatt az óriási, akár 60%-ot is elérő termésveszteségek minden gazdálkodó számára kihívást jelentenek.

A gyomnövények elleni védekezés kapcsán a piac több mint 90%-a még mindig a gyomirtó szerek használatára támaszkodik, amelyekben a glifozát még mindig aktív hatóanyag. Már kezdenek megjelenni az alternatívák (például a mechanikus vagy termikus gyomirtás képében), de ezek vagy nem kezelik a probléma gyökerét, vagy nemkívánatos problémákat generálnak a talaj megbolygatásával, az új magok stimulálásával és az eróziós kockázatokkal kapcsolatban.

A Zasso első elektromos gyomirtási megoldás a nagyüzemi mezőgazdaság számára

Az XPR sorok közötti gyomirtási megoldás a Zasso első ilyen jellegű projektje a nagyüzemi mezőgazdaság számára. A berendezést hivatalosan a New Holland mutatja be a Sima rendezvényen, november 6. és 10. között. Az XPower termékek kizárólag az AGXTEND innovációs platformján keresztül kerülnek értékesítésre. Az AGXTEND a CNH Industrial utángyártott márkája, amely innovatív technológiákat hoz forgalomba a mezőgazdasági ágazatban, és XPower terméknév alatt forgalmazza a Zasso traktoralapú elektromos gyomirtó megoldásait. Az év elején a New Holland és az AGXTEND bemutatta az XPower XPN koncepciót, amely egy elektromos gyomirtási megoldás keskeny sorszélességű szőlőültetvényekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02