Megállapodást kötött a MATE és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Megállapodást kötött a MATE és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

agrarszektor.hu
Az agrárszektor számára lényeges szerepe van a tudatos szellemitulajdon-védelem alkalmazásának, emiatt már az oktatási tananyagnak is fontos részét kell képezze a felsőoktatásban. Éppen emiatt a hallgatók és oktatók ismereteinek elmélyítését szolgálja az az együttműködési megállapodás, amelyet a mai napon írtak alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képviselői a felsőoktatási intézmény gödöllői campusán megrendezett Egyetemi Innovációs Hét megnyitóján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal közötti együttműködés célja, hogy az egyetemisták tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani. A MATE vezetősége is kiemelten fontosnak tartja, hogy a hallgatók olyan tudást szerezzenek, amely később a nemzetközi piacon is előnyhöz juttatja őket, emellett az egyetemi szintű oltalomszerzés az intézménynek újabb forrásokat is jelenthet.

A megállapodás részeként az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában, a szakmai módszertani fejlesztésekben; valamint a szellemi tulajdoni tudatosság növelésében az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai körében. Emellett a felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány- és konferenciaprojektek, inkubációs és akcelerációs programok megvalósításában is részt vesznek.

Fontosnak tartjuk, hogy az egyetemen futó pályázatok, kutatások és szakmai munka eredményeképp piacképes, gazdaságilag és társadalmilag is hasznos találmányokkal bővítsük intézményünk szellemi-tulajdon portfólióját. A szellemi-tulajdon tevékenységet egyetemünk nemcsak szervezeti egységeinek munkájával, szervezett programokkal, képzésekkel támogatja, hanem külső partnerekkel való együttműködésekkel, tudásuk, szakértelmük, tapasztalataik bevonásával is. Ezt a szemléletet tükrözi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával kötött megállapodásunk is, melyben komoly hangsúlyt fektetünk az egyetemi polgárok gyakorlatorientált módon történő szellemi tárgykörű ismereteinek fejlesztésére

- fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

A MATE-val már korábban is jó kapcsolatot ápolt a hivatal, illetve ez a jelenben is igaz. Utóbbit mi sem jelzi jobban, minthogy az egyetemen elérhető szellemitulajdon-védelmi képzést 2022 első félévében 432 hallgató vette fel. Minden eszközünk megvan ahhoz, hogy segítsük az egyetemet, hiszen a szolgáltatások teljes portfoliója áll a tanárok és diákok rendelkezésére, legyen szó egy szabadalom megszerzéséről, védjegyekkel kapcsolatos kutatásról vagy akár a tankönyvekről

- hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke. Az SZTNH tervei között szerepel, hogy további felsőoktatási intézményekkel is hasonló megállapodásokat köt, hogy valóban minél több hallgatóban és oktatóban váljon tudatossá a szellemitulajdon-védelem fontossága.

Címlapkép: Pomázi Gyula és Dr. Gyuricza Csaba (Forrás: Balázs Gusztáv)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?