Elképesztő: ki nem találnád, mire használná fel a kukoricát ez a magyar cég

Elképesztő: ki nem találnád, mire használná fel a kukoricát ez a magyar cég

agrarszektor.hu
Nyilvános részvénykibocsátást tervez novemberben a Civita Group Zrt., a lépésnek kettős célja van: egyrészt a cég dinamikus fejlődését még tovább gyorsítani, hiszen egy tőzsdei forrásbevonásnál a tervezett fejlesztéseket hamarabb tudják megcsinálni, mint organikusan, a maguk által megtermelt pénzből visszaforgatva. Annak ugyanis van egy kifutása, és kiszámolták, hogy egy ilyen tőkebevonással (amit 5-6 év alatt terveznek megvalósítani), ezt az időszakot 2 évre le tudják rövidíteni. Nyersanyag és alapanyag-feldolgozóként az egyetlen élelmiszergyártó lesznek a Budapesti Értéktőzsdén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Civita Group Zrt. fő tevékenysége a kukoricafeldolgozás, a piacvezető kukoricamalmot üzemeltető vállalkozást korszerű kukoricaolaj- és tésztaüzem teszi teljessé, és mindhárom üzletágban számos új termékötlettel rendelkezdnek - írja közleményében a cég. Most éppen ehetőtányér-üzemet építenek, de vannak további és minden esetben kukorica-bázisú, magas hozzáadott értékű élelmiszer-ötleteik is. A társaság olyan réspiacra termel, ahol a lisztérzékeny embereknek akarnak teljes értékű életet kínálni, hogy ne járjon semmilyen lemondással az, ha valakinek olyan diétát kell tartania, amelynek során nem ehet búzalisztes termékeket. A Monostorpályiban működő cég számára komoly helyzeti előnyt jelent az, hogy ez az ország legjobb kukoricatermő-területe. A kiváló alapanyag jó kezekben feldolgozva (adalék és vegyszer nélkül) megtartja ezeket az egyedülálló beltartalmi értékeket - árulta el Vaszkó Gábor vezérigazgatótól.

A szakember szerint a vállalatcsoport számára válságálló üzleti modellt jelent a kukorica. Fontosnak tartják, hogy a tőkelekötési programjuk minél előbb fusson le, hiszen akkor előbb is fog úgymond "termőre fordulni". A Civita Group - mely rövid ellátási lánccal dolgozik - Magyarország egyik legnagyobb kukorica-feldolgozója az élelmiszergyártók között, portfóliójuk a bébiételtől az ehető tányérig terjed. Annak idején egy piaci rést próbáltak meg betömni a gluténmentes tészták gyártásával, és a műanyag tányérok és poharak betiltására reagálva született meg náluk a kukoricából készült tányér és pohár ötlete.

Vaszkó Gábor vezérigazgató úgy véli, hogy a kukoricában rejlő lehetőségek kihasználásával tőzsdeéretté vált a Civita-csoport. Az, hogy a vállalkozás 50 kilométeres körzetéből szerzik be az alapanyagot, számottevő versenyelőnyt hordoz számukra. A koronavírus-járvány során a lezárások miatt ez a termelési szerkezet még inkább felértékelődött. A pandémia idején ők voltak az egyetlen feldolgozó üzem az országban, amely mindenféle fennakadás nélkül vészelte át a járványos időszakot. A kukoricát 7 ezer hektárról szállítják az üzembe, és a termelői körük is régóta nagyrészt változatlan. A tőzsdére tartó vállalkozást jól szervezett cégstruktúra jellemzi, ha valaki (legyen bár vezető vagy beosztott) kiesik a termelési láncból, van, aki pótolja.

A kkv-szektor érdeklődő tagjai számára korábban a BÉT Mentorprogramot indított, amit a londoni, valamint a milánói tőzsdével közösen szerveztek meg, és amelyen Vaszkó Gábor, a Civita Group Zrt. vezérigazgatója is részt vett. Az Elit képzés keretében az előadók olyan naprakész pénzügyi ismeretekkel látták el a tőkebevonást fontolgató menedzsereket, hogy képessé tudják tenni a cégüket a külső befektetők fogadására. Ezeken a lépcsőfokokon a Civita-csoport is végigment. A novemberi részvénykibocsátás során nem eladni akarnak a cégből, hanem a saját mellé plusz tőkét bevonni. És ebből a tőkéből (többszörös tőkeáttéttel) fogják megtöbbszörözni a befektetett pénzt, amihez ugyanekkora összegű bankhitelt és állami támogatást is be tudnak vonni.

(Címlapkép forrása: Civita Group Zrt.)

NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02