Üröm

Magyarországon már a középkorban is elterjedt fűszer- és gyógynövény.  Az egyik fő összetevője az abszintnak, ezért emlegetik abszintürömként is.

Termesztés és ápolás

Az első évben csakis leveleket hajt, melyek tőállású levélrózsát alkotnak; csak a második évben virágzik. Gyökere kitart és 15-20 cm hosszú. Tőlevelei hosszú nyelűek, háromszorosan szárnyasak, szálas-lándzsás sallangokkal, selyemszőrűek, kivált a fonákjukon s e szőröktől fehéres-szürke színűek. A száron állólevelek csak rövid nyelűek vagy nyeletlenek, egyszer vagy kétszer szárfokozatosan kisebbek és osztatlanabbak, dúsan szőrösek. A levelek felső lapja szürkészöld, visszája fehéres. A virágzat körül álló levelek lándzsásak. A szár felálló, dúsan elágazó, fehéren molyhos, alsó része kissé fás, 30-130 cm-ig megnő. Magérés után a szár tövéig kiszárad. A szár felső része sokágú bugás virágzatba megy át. Virágai igen aprók, sárga színűek és kis gömbös fejecskéket képeznek. A virágfészek apró, rövid nyelű, lefelé hajló, félgömb alakú, átmérője 3-4 mm. A virágfejecskét egy-egy apró szálas levélke támasztja. A fehér üröm júliustól szeptemberig virágzik, pollenben gazdag (az egyik legerősebb allergén), erős illattal rendelkezik. Kaszálás után már nem képes a virágzásra, ellentétben a parlagfűvel szemben. Minden része illatos és keserű az íze. Termése 1 mm nagy, halványbarna, kissé fénylő kaszat. Csírázóképességét 3-4 évig megőrzi.

A fehér üröm az egész országban elterjedt, szereti a száraz, napos helyeket és nagy számban található a községek parlag helyein és temetőben, a napsütötte, kavicsos lejtőkön, utak mentén és szőlőkben. Talajban nem válogatós. Szaporítása magról (csírázóképessége 50-60%) vagy tőosztással történik március, június, július vagy szeptemberben. A magvakat 50-60 cm sortávolságban vetik. Egy katasztrális hold betelepítéséhez 300 gramm mag vagy 20.000 darab palánta szükséges, a hozam 6-8 q (mázsa) leveles virágos szár. A fehér üröm akkor tartalmas, ha száraz napsütötte partokon és sziklás lejtőkön terem. Az ilyen helyeket, továbbá az elhagyott bányák hányáit (törmelék domb) és hasonló kopár lejtőket fel lehetne használni a fehér üröm termesztésére. E végből gyökosztás és magvetés útján szaporítható.

Egy tő akár évekig is hasznosítható. Fehér üröm - Artemisia absinthium Fehér üröm - Artemisia absinthium Kapor, koriander, édeskömény és zsálya mellé nem javasolt a telepítése mérgező volta miatt. Ugyanezért segít távol tartani a gyümölcsfáktól (különösen az almafák esetében) a hernyókat, molyokat és levéltetveket. Állítólag, ha a teáját a földre permetezik, akkor elriasztja meztelen csigákat és az egereket. Permetét használják még molytetű, tripszek és takácsatka ellen. Ribizkét védi a rozsdagombától. A fehér üröm leveleit a virágzási időszakban kell begyűjteni. Magja 1-2 évig csírázik ki, 12-18 nap alatt kel ki, csírázóképessége 50-60%-os.  Szaporítása tőosztással vagy szabadágyi palántaneveléssel lehetséges. Gyomnövény-mentes, napos helyre kell ültetni. Az ültetéssel vigyázni kell, mert gyökereiben növekedésgátló hatású anyag van. Elvirágzott lombját ezért ne tegyük komposztba, mert nagymértékben rontja a komposzt hatását!

Betegségek és kártevők

Magyarországon nincs jelentős kártevője.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.