Nagy átállás jön a magyar gazdaságokban: erre jobb lesz felkészülni

Nagy átállás jön a magyar gazdaságokban: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is részt vesz az Agrár EDIH (AEDIH) projektben, amely a mezőgazdaságban támogatja a digitalizáció gyorsabb elterjedését. A projekt többi résztvevője között szerepel a Széchenyi István Egyetem és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is - derült ki az Agrárkamara közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A projekt indulását megelőzően az Európai Bizottság a Digitális Európa Program keretében kiadta az Európai Digitális Innovációs Hubok (EDIH-ek) létrehozásáról szóló munkaanyagát, amelyben új finanszírozási programmal támogatja a 2021-2027 közötti időszakban a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését. A program célja olyan - nem K+F+I jellegű tevékenységet ellátó - közvetítő, koordináló és tanácsadó szervezetek (EDIH-ek) létrehozása, amelyek a vállalkozások és az állami intézmények számára hozzáférhetővé teszik a legfrissebb digitális technológiákat.

Az AEDIH projektben a NAK többek között a GAK Oktatási és Üzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft.-vel, a Széchenyi István Egyetemmel, az Uni-Agro-Food Kft.-vel, illetve a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel közösen vesz részt. A hazánkban októberben indult AEDIH elsődleges célja, hogy támogassa a mezőgazdasági termelők digitális transzformációját, a digitális megoldások alkalmazásának elterjedését. Másodlagos cél az agrár szaktanácsadók módszertani és szakmai felkészítése az adat alapú agrár szaktanácsadásra. Az AEDIH célkitűzése továbbá, hogy a már működő Digitális Agrárakadémia szolgáltatásaira épülve a meglévő digitális közszolgálatásokat, nyílt adatokat tartalmazó adatbázisokat megismertesse a programba bekapcsolódó termelőkkel, agrár szaktanácsadókkal és startup-vállalkozásokkal. A projekt elsődleges célcsoportja a mezőgazdasági termelők, akik képzéseken tudnak általa részt venni. A másodlagos célcsoport a mezőgazdasági szaktanácsadók és az innovációval foglalkozó vállalkozások, számukra a projekt lehetőséget nyújt az elkészült és kipróbált digitális agrár szaktanácsadási módszertanok elsajátítására.

Minden kiválasztott EDIH-projekt hozzájárul a helyi kkv-k, kis- és középvállalkozások, valamint a közszféra szervezeteinek digitális átalakulásához. Az EDIH olyan szolgáltatásokat nyújt, mint a befektetés előtti tesztelés, képzés és készségfejlesztés, támogatás a befektetések megtalálásához, hálózatépítés és az innovációs ökoszisztémákhoz való hozzáférés. A projektek hozzájárulnak továbbá egy olyan EDIH-hálózat kiépítéséhez, amely Európa valamennyi régiójára kiterjed, és amely a köz- és a magánszektor igényeinek elégíti ki, beleértve valamennyi gazdasági ágazatot, és a digitális átalakulással kapcsolatos szakosodott szolgáltatások széles skáláját kínálja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?