Meglepő ötlet látott napvilágot: mágnesezett vízzel öntöznék a növényeket

Meglepő ötlet látott napvilágot: mágnesezett vízzel öntöznék a növényeket

agrarszektor.hu
A mágnesezett öntözővíz elősegíti a növények növekedését és fejlődését, fokozza a hozamot, és javítja a termés minőségét is - igazolták a Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ kutatóinak vizsgálatai. A tisztább és hatékonyabb agrártermelést támogató kutatásaik során elért eredményekről áttekintő tanulmányt jelentetett meg a Journal of Cleaner Production című szakfolyóiratban az AGBK vezetője.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A cikk bemutatja a vízmágnesezés hatásmechanizmusát, a mögötte meghúzódó kvantumfizikai és kémiai okokat, áttekinti a mágnesezett víz gyakorlati alkalmazási lehetőségeit a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban, valamint a víz- és talajremediációban, „gyógyításban”, továbbá áttekintést ad a jövőbeni kutatási irányokról és gyakorlati felhasználási lehetőségekről. A cikk a nemzetközileg elismert Journal of Cleaner Production című tudományos folyóiratban jelent meg, a TKP2021-EGA-20 számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-EGA pályázati program finanszírozásában - írja közleményében a Debreceni Egyetem.

A mágnesesség speciális mezőgazdasági alkalmazása során a növényeket nem közvetlenül tesszük ki mágneses mező hatásának, hanem az öntözővizet kezeljük mágnesesen, azaz a locsolásnál mágnesezett vizet alkalmazunk. A mágneses mező indukálja a víz nukleáris spin-izomereinek orto-izomerré történő átalakulását, megváltoztatva a para- és orto-izomerek arányát, ami befolyásolja a vízmolekulák közötti hidrogénkötések számát és ezáltal a molekulahálózatok szerkezetét a mágnesezett vízben. A vízmolekulák hidrogénkötéses hálózatai fokozott szerkezeti rendet eredményeznek és a molekulahálózatok ezen módosulásai megváltoztatják a víz fizikai-kémiai tulajdonságait

- mondta a hirek.unideb.hu-nak Dobránszki Judit. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának (AGBK) vezetője kiemelte: a mágnesezett vízzel történő öntözés enyhíti az éghajlatváltozás következtében felerősödött abiotikus stresszek, mint például a szárazság és a sóstressz növényekre való hatását. Felhasználható továbbá az öntözővíz megtakarítására.

A vízmegtakarítás meghaladhatja a húsz százalékot is, miközben a termesztett növények hozama és minősége nem csökken, sőt több esetben mennyiségi és minőségi javulást dokumentáltak munkatársaink

- fejtette ki Dobránszki Judit. Az édesvízhiány enyhítésére is alternatív lehetőséget teremt a sós víz mágnesezése. Ígéretes, környezetkímélő felhasználási lehetőséget teremt továbbá a vízmágnesezés mint fizikai vízkezelés a fitoremediációban, azaz a szennyezett környezet mikroorganizmusok - gombák, baktériumok - segítségével történő megtisztítása során is. A technológia ugyanis a meglévő technikai rendszereke beépíthető és alkalmazható nehézfémekkel szennyezett víz és talaj tisztítására.

A vízmágnesezés egy olyan fizikai vízkezelés, amely hozzájárul a fenntarthatóbb tiszta édesvíz-ellátáshoz, eszközt ad a klímaváltozás növénytermesztési hatásainak enyhítésére, a talaj- és vízszennyezés kármentesítésére

- hangsúlyozta a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?