Brutálisan elszaporodott a rózsatermelők legnagyobb ellensége

agrarszektor.hu
A meleg idő hatására szinte már mindenhol virágzik a rózsa, az utóbbi időben azonban egyre több házikertben jelent meg az egyik leggyakoribb kártevője, a nagy rózsa-levéltetű. Komoly problémát okozhat a tulajdonosoknak, a levéltetvek ugyanis elboríthatják a rózsa fiatal hajtásait, illetve bimbóit is, és a szívogatásuk hatására megakad a fiatal hajtások fejlődése, és csökken a virágképzés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hirtelen jött nyári melegnek nem csak a dísznövényeink számára van pozitív hatása, de jelentősen kedvez a különböző kártevőknek is. A vadrózsa és termesztett rózsa tulajdonosok már jól ismerik a nagy rózsa-levéltetűt, ami az utóbbi napokban jelentősen elszaporodott a házikertekben.

Hogyan ismerhetjük fel a rózsák egyik leggyakoribb kártevőjét?

A kifejlett rovar testhossza 3,4-3,6 milliméter, a teste hosszúkás tojásdad alakú - írja a anövénydoki.hu. A szárnyatlan nőstény világoszöld vagy sárga színű, a szárnyas nőstény feje és tora fekete, a potroha vörös vagy zöld színű. Az áttelelő tojásokból március végén kelnek ki az ősanyalárvák, amelyek szárnyatlanok. Május-június során már egyre inkább szárnyas nőstények jelennek meg, amelyek a nyár elejétől más rózsákra vagy egyéb nyári tápnövényekre telepednek át. 

A levéltetvek a károsított rózsának a fiatal hajtásait, illetve a bimbóit is elborítják. A szívogatásuk hatására a fiatal hajtásoknak megakad a fejlődése, csökken a virágképzés, és a növény növekedése lelassul. A leveleken megjelenik a mézharmat, majd a korompenész. A rózsán egész tenyészidőszakban megtalálható ez a kellemetlen és gyorsan szaporodó károsító. A jó táplálkozási feltételeket teremtő rózsán a levéltetvek gyors elszaporodását, az egyébként gyakran megfigyelhető természetes ellenségei, mint például a katicabogarak lárvái és imágói, a zengőlegyek lárvái vagy a fátyolkák korlátozni tudják.

Mivel védekezhetünk ellenük?

A tenyészidő folyamán többször is érdemes védekeznünk a nagy rózsa-levéltetű ellen. Permetezni kontakt és szisztemikus szerekkel érdemes, mert más tápnövényekről érkező szárnyas egyedek újrafertőzhetik a növényt. Érdemes azonban figyelnünk arra, hogy ezekkel a módszerekkel a természetes ellenségeiket is gyéríthetjük. Ugyanakkor élő állattal is védekezhetünk, ami lehet fürkészdarázs, de katicabogár is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?