Sokan hibáznak a gyümölcsfák permetezésekor: ezt rengetegen elrontják

Sokan hibáznak a gyümölcsfák permetezésekor: ezt rengetegen elrontják

Tóth Enikő
A korai tavasz és felmelegedés miatt jogosan aggódhatnak a kertészek, hiszen ezzel a kórokozók és kártevők is megjelennek. Mindemellett a kajszifákat erős fagykár érte, volt, ahol már a sziromlevelek piros színe is kibukkant a rügypikkelyek alól. Érdemes tehát a védekezésre fordítani az energiát a gyümölcsösünkben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A korai hirtelen felmelegedés miatt időben gondolnunk kell a gyümölcsfák növényvédelmére. Az elkövetkező napokban az időjárás a szokásostól még melegebb lesz, a levegő hőmérséklete 19-26 fok is lehet, az éjszakai hőmérséklet nem fog 7 fok alá hűlni, így további fagykárra nem számíthatunk - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) növényvédelmi előrejelzésében.

Országosan problémát okozott a márciusi fagykár

A március végi éjjeli fagyok egyes helyeken 100%-os kárt okoztak a kajszibarackban. Az alma és a meggy esetében érdemes megvizsgálni a virágkezdemények és a kinyílt virágok bibéjét átvágással, amennyiben barna elszíneződés található. Sajnos ezek a virágok - virágzásuk ellenére - nem fognak megkötni. Ha a károsodás csak részleges, akkor a gyümölcskezdemény is valószínűleg sérült lesz.

Segítsük a terméskötődést

A fagykár a virág szállítószövet-rendszerére is hatással van, ez kedvezőtlen esetben majd az ivarszervek tápellátásakor - a virágzáskor - fog jelentkezni, ami ronthatja a kötődést, így a várható terméskilátást. A kifizetődő gyümölcstermesztés alapja pedig a rendszeres és optimális terméskötődés. Az optimális terméskötődés biztosítja a megfelelő termésmennyiséget és gyümölcsminőséget, miközben fenntartja a fa képességét arra, hogy a következő évben is hasonló produktivitást biztosítson. Az ideihez hasonló fagykáros ültetvényben érdemes segítenünk a terméskötődés fokozását. Pirosbimbós állapotban, valamint a virágzás elején a bór tartalmú lombtrágyákat, illetve az egyéb kötődést elősegítő anyagokat juttassuk ki, majd a másodszori kijuttatást a virágzás végére időzítsük.

Védekezés virágzó kultúrában

A gyümölcsösök virágzásban lévő állapota miatt különös figyelmet kell fordítani a beporzók, méhek védelmére. Fontos tudni, hogy a gyomok virágzása esetén az ültetvény is ugyanúgy virágzó kultúrának számít, valamint azt, hogy a méhek nem csak a virágok nektárjait keresik fel, hanem a levéltetvek mézharmatját is. Ezekben az esetekben ugyanolyan körültekintéssel kell eljárni a permetezések során mintha a gyümölcsfák virágoznának.

Permetezéskor az alábbi feltételekre kell odafigyelnünk:

  • virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak
  • ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nem csak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is)

Méhekre nem veszélyes, illetve nem jelölésköteles készítmények esetén bármely időpontban végezhető a permetezés. Méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén a permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni és legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. A kezelések az önkormányzat jegyzője felé bejelentéskötelesek. Méhekre kifejezetten veszélyes készítmények a virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetben amikor a méhek látogatják az ültetvényt (gyomok, virágai, levéltetvek, körtelevélbolha mézharmatja) nem használhatóak – tájékoztat oldalán a NAK.

Gyümölcsösök növényvédelme

1. Alma

Az almatermésűek ezen időszakban pirosbimbós állapotban, a virágzás kezdetén vannak. Az elmúlt hetek csapadékos időjárási viszonyainak köszönhetően most nagyon fogékony a varasodásra, az aszkospórák könnyedén fertőznek, a gombák pedig be tudnak jutni a bőrszövet alá. Mindenképpen érdemes védekezni! (Javasolt hatóanyagok kezeléshez: mefentriflukonazol, fluxapiroxad, defenokonazol, pirimetanil, ditianon)! A lisztharmattal fertőzött áttelelt ágrészeket metszőollóval érdemes eltávolítani a további fertőzés elkerülése végett. Erős fertőzés esetén kéntartalmú készítményekkel érdemes védekezni, de a kettős hatású (varasodás-lisztharmat) felszívódó gombaölőszerek is kiválóak (Javasolt hatóanyagok kezeléshez: mefentriflukonazol, fluxapiroxad, kén).

2. Csonthéjasok

A csonthéjasok (meggy, kajszibarack, szilva) egyik legveszedelmesebb betegsége a moniliás virág és ágelhalás, amelyet a Monilia laxa nevű gomba okoz. A betegség párás, esős időjárás mellett gyorsan fertőz, így az eddigi időjárási viszonyok kedvezőek voltak a fertőzés korai terjedésének. A gomba szaporítóképlete vízcseppel vagy légmozgással a virág bibére jut, ott megtapad, és mint egy pollen csírázik. Jelenleg a meggy a legérzékenyebb a fertőzésre, érdemes elkezdeni az ellenük való védekezést. (Javasolt hatóanyagok kezeléshez: mefentriflukonazol, boszkalid + piraklostrobin.)

A gyümölcsfák vegyszeres védelmét nem elég évente egyszer elvégezni. Bizonyos betegségek és kártevők a vegetáció meghatározott időszakában jelennek meg és károsítanak. A megelőző permetezés minden gyümölcsösben egy jó megoldás, így megelőzhetjük a károsítók megjelenését. A gyümölcsfák tavaszi permetezése a legfontosabb, de ezek növényvédelme egy egész éves, folyamatos feladat. Mindemellett virágzás után és nyáron sem elhanyagolható a permetezés fontossága. Érdemes nyomonkövetni a növényvédelmi előrejelzéseket, vagy permetezési naptár szerint dolgozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?