A virág, amely a fagyokat is túlélheti: így teleltetsd a krizantémot!

agrarszektor.hu
A krizantém az ősz egyik legnépszerűbb és legkedveltebb növénye, a legtöbben ugyanakkor csak temetővirágként gondolnak rá. Azon túl azonban, hogy a növény tökéletes dísze lehet a kertünknek, minimális téli gondozással akár a szabadban is teleltethető, és nem kell többé egynyári virágként gondolnunk rá. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb dolgot, amelyek betartásával nem kell többé fagyvédett helyre vinnünk a krizantémot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kertészek többsége egynyári virágként neveli a krizantémot, vagy fagyvédett helyre viszi télre, nem feltétlenül van azonban erre szükség, mert a növény akár a szabadban is teleltethető. Ehhez mindössze minimális téli gondozásra van szüksége, összegyűjtöttük miket érdemes tudni a krizantém helyes teleltetéséről:

1. Az ültetés előtt az egyik legfontosabb szempont minden esetben a megfelelő fajtaválasztás. Célszerű a Magyarországon már bevált fajták közül választanunk, és inkább az évelő vagy félcserje életformájúakat részesítsük előnyben. Inkább olyan fajtákat vásároljunk, amelyek jól bírják a hazai klímát, a négy évszakot, valamint a telet.

2. Szánjunk időt a helykiválasztásra is, a krizantém ugyanis egy fagyérzékeny növény. Érdemes ezért olyan helyre ültetünk, amely védett fekvésű, és a növény nincs kitéve a téli szeleknek. 

3. A teleltetés előkészítése már az ültetéskor elkezdődik azzal, hogy a növényt mindig jó vízelvezetésű talajba ültessük. Sok esetben ugyanis nem a hideg okozza a krizantém pusztulását, hanem a gyökérzete körül kialakuló jég, főleg ha olyan földbe ültetjük, amely összegyűjti és magában tartja a vizet.

4. A krizantém levelei néhány keményebb fagyot követően általában megbarnulnak, majd elhalnak. Ha ez megtörtént, metsszük vissza a szárait a föld felett körülbelül 8-10 centiméterrel. A meghagyott darabokkal biztosíthatjuk, hogy a következő évben a növény megújuljon, mivel az új hajtások ezeknek a visszametszett száraknak a tövénél fognak majd kihajtani. 

5. Nemcsak a megfelelő teleltetéshez elengedhetetlen, de számos pozitív hatása van annak, ha az ültetés után a krizantém tövét, azaz a növényágy felszínét jó vastagon betakarjuk mulccsal. Egyrészt így nem nőnek majd ki a nem kívánatos gyomok, másrészt nem párolog el olyan hamar a talajból a nedvesség. A téli időszakban a hőszigetelés miatt is elengedhetetlen lépés a mulcsozás, az átfagyott talaj ugyanis még mindig előnyösebb, mint a néha felolvadó. A mulcs helyett használhatunk szalmát, vagy faleveleket is. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29