Így nyerhetsz magot a legnépszerűbb zöldségekből: olcsó és egyszerű (videó)

agrarszektor.hu
Nem muszáj szakboltban vetőmagot vásárolnunk, hiszen otthon is könnyedén nyerhetünk magot az áruházban megvásárolt zöldségből és gyümölcsből. Egy kis odafigyeléssel egyszerűen kiszedhetjük a magokat a legtöbb termésből, néhány nap szárítás után pedig már el is ültethetjük őket. Gond nélkül nyerhetünk magot például a görögdinnyéből, a paradicsomból, a paprikából, a szamócából, vagy akár a kígyóuborkából is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyik legegyszerűbben a görögdinnye terméséből nyerhetünk vetőmagot. Ehhez vágjuk félbe a termést, szeljük kisebb cikkekre, és fogpiszkálóval kapargassuk ki a húsból a magokat. Helyezzük őket egy edénybe fektetett papírtörlőre, és fedjük le őket egy másik törlővel. Vízzel nedvesítsük meg a magokkal teli papírtörlő réteget, fedjük le folpakkal az edényt, és szurkáljunk bele apró lyukakat. Négy nap múlva a magok elég puhák lesznek ahhoz, hogy elültessük őket, és a lehető leggyorsabban kicsírázzanak. Tegyük a magokat egy földdel teli cserépbe, és öntözzük be a talajt. Arra figyeljünk oda, hogy a görögdinnye sokkal gyorsabban nő, ha napsütéses és meleg helyre tesszük a cserepet.

Paradicsommagot
is nyerhetünk a boltban vásárolt termésből. Vágjunk félbe egy paradicsomot, és kanalazzuk ki belőle a magokat. Szűrőn nyomkodjuk át a kocsonyás réteget, hogy a mag körüli részt eltávolítsuk, 5-7 napig szárítsuk a magokat ültetés előtt. Rakjunk egy fél tojáshéjba földet, szórjunk bele néhány magot, és tegyük a magokkal teli héjakat tojástartóba. Rakjuk meleg helyre a tartónkat, kicsit nedvesítsük meg a földet, és várjuk meg míg 2-3 leveles kis növények fejlődnek. Ha ez megtörtént, akkor óvatosan törjük össze a gyökér körül a tojáshéjat, és az egészet ültessük ki a kertbe. A tojáshéjat érdemes a növénnyel együtt eltemetnünk a talajba, hiszen tökéletes természetes műtrágyaként funkcionál a föld számára.

Vegyünk egy kígyóuborkát és hosszában vágjuk ketté, majd egy kanállal kaparjuk ki belőle a magokat. A magokat az őket körülvevő kocsonyás réteggel együtt rakjuk egy pohár vízbe, ahol kavargatással a magok szétválnak majd. A jó magok azok mind le fognak ülepedni a pohár aljára, ezeket használjuk majd az ültetéshez. Az uborkának nagyon sok nedvességre van szüksége addig míg kikelnek a magok, valamint a növekedési időszakban is, így mindig figyeljünk arra, hogy a magokkal teli föld mindig elég nedves legyen.

Szamóca magokat is könnyedén nyerhetünk magából a gyümölcsből. Fogpiszkálóval óvatosan szedegessük ki a magokat a termésből, rakjuk őket papírtörlőre, majd miután megszáradtak ültessük el őket cserépbe. A növényeket tartsuk távol a közvetlen napféyntől, és figyeljünk arra, hogy nehogy túl sok vizet kapjanak. Ha már 2-3 levelesre nőtt a növényünk, akkor ütlessük ki őket a kertbe, de vigyázzunk arra, hogy a gyökér meg ne sérüljön. 

Paprikamagot is menthetünk a boltban vásárolt zöldségből. Szedjük ki a magokat a termésből, és rakjuk őket egy földdel teli tojáshéjba, akárcsak a paradicsomnál tettük. Nedvesítsük meg a talajt, és várjunk addig, amíg 2-3 leveles növények nem fejlődnek. Ezt követően kiültethetjük a növényeket a kertbe az összetört tojáshéjjal együtt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?