Ezt sokan nem tudják az orchideáról: így lesz garantált az állandó virágzás

agrarszektor.hu
Az elmúlt években annyira látványosan elterjedtek az orchideák a kertészetekben és a szupermarketekben egyaránt, hogy ma már szinte minden háztartásban megtalálhatók. Ha megfelelően gondozzuk, akkor nagyon sokáig gyönyörködhetünk a virágaiban, ehhez azonban fontos a megfelelő körülmények biztosítása a növény számára. Az orchidea habár egy viszonylag kényes növény, ha azonban jól választjuk meg a helyét, megfelelően locsoljuk és ideális földbe ültetjük, akkor nem lesz gond az állandó virágzással.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szinte minden orchideatulajdonosban felmerülnek az alábbi kérdések: hova tegyem? Hogyan locsoljam? Milyen tápoldatot adjak neki, mikor és mennyit? Átültessem? Az orchidea igen kényes növény, elég speciális körülményeket igényel. Ezeket azonban könnyű megteremteni otthon, csak tudni kell a receptet. Összegyűjtöttünk mindent, amit erről a virágról tudni kell és érdemes ahhoz, hogy hosszú ideig virágozzon.

Az orchideáknak az a legjobb, ha az ablakpárkányon tartjuk őket, hiszen fényigényes növények, a tűző napfényt azonban nem szeretik, mert az erős napsugár megégetheti a leveleiket. Az összes orchideára igaz, hogy nem szeretik a változásokat, ezért jól meg kell választani a helyüket, a legideálisabb keleti vagy nyugati ablak közelébe helyezni a növényt. Olyan ablakot válasszunk, amit nem szoktunk nyitogatni, mert a növény könnyen megfázik, a huzatot nem bírja. Az orchideát csak akkor helyezzük át, ha az ablak alatt van a radiátor, hiszen lehet, hogy nyáron ideális helye volt, de télen, mikor bekapcsoljuk a fűtést, már nem érezné jól magát.

Helyezzük a virágot egy orchideakaspóba, ami lehet átlátszó is, de ez nem feltétlenül szükséges, a lényeg ugyanis az, hogy megemelje a virágot. Ha azt szeretnénk, hogy egyenletesen nőjön a növény, akkor időnként fordítsunk egyet a kaspón, mert az orchidea minden esetben a napfény felé törekszik. Feltétlenül csak az orchideák számára készített földkeverékbe ültessük a növényt, kerti földbe semmiképp. 

Az orchideának igazából nem locsolásra, hanem magas páratartalomra van szüksége, ezért fontos, hogy ne tocsogjanak a gyökerei a locsolóvízben. A fűtési szezon okozta száraz levegő miatt figyelni kell rá, hogy mindig legyen egy kevés víz a kaspó alján, de csak kevés, hogy a növény ne érjen bele. Locsolni akkor kell a növényt, ha az ültetőközeg már majdnem száraz. Kézi spriccelővel permetezhetjük a leveleket, de lehetőleg még a kora délutáni órák előtt, azért hogy az éjszakai lehűlésig meg tudjanak száradni. Ezzel csökkenthetjük a gombás fertőzés kialakulásának a veszélyét. Az orchideákat nem szükséges túl gyakran tápozni. A kertészetekben kapható orchidea tápoldatokkal (megfelelő hígításban) a növekedési és virágzási periódusban 2-3 hetente, télen pedig elegendő 1,5-2 havonta meglocsolni. Az orchideát átültetni csak 2-3 évente kell nyár elején, mert a tápanyagot nem a földből nyeri, hanem a léggyökerein keresztül a levegőben található párából.

Több oka is lehet annak, ha az orchideánk nem virágzik. Ez lehet akár a fényhiány, de a hőmérséklet is okozhatja a virágzás elmaradását. A virágindukcióhoz mindenképpen szükséges, hogy 2-3 héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 fok különbség legyen. Az is előfordulhat, hogy orchidea már kinőtte a cserepét és aktuális lenne az átültetése egy mérettel nagyobb cserépbe.

Főleg, mikor megindul a virágzás, és a hatalmas virágokkal teli szárak lekonyulnak, akkor könnyen leborulhat a növényünk a polcról. Ezt elkerülendő, a cserép forgatása mellett, érdemes a hajtásokat megkarózni. Figyeljünk, hogy lazán rögzítsük a pálcához őket, hogy legyen helyük megvastagodni, a léggyökereket ugyanakkor abban az esetben is hagyjuk szabadon nőni, ha össze-vissza állnak. Azokat a szárakat, amikről lehullottak a virágok ne vágjuk le, mert újra kihajtanak, és újabb virágokat hoznak, ha egy szár már nem él, akkor elszárad, és csak ekkor kell levágni a tövénél.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?