Filléres csodaszerek: 10 gyógyító szupernövény, amit gond nélkül termeszthet bárki

Filléres csodaszerek: 10 gyógyító szupernövény, amit gond nélkül termeszthet bárki

agrarszektor.hu
Nem feltétlenül kell azonnal a patikába rohanni kisebb megfázás vagy köhögés esetén, számtalan olyan gyógynövény akad ugyanis, amellyel felvehetjük a harcot az enyhébb megbetegedések ellen. Ráadásul a legtöbbet gond nélkül termesztheti otthon bárki, sőt akár beltérben is nevelhetjük őket. Összegyűjtöttünk 10 olyan szupernövényt, amelyet érdemes beszerezni a háztartásba, hiszen igazi csodaszerek lehetnek a téli napokon, emellett így fillérekből megúszhatjuk a gyógyszerbeszerzést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Számtalan olyan gyógynövény van, amelyeket bevethetünk kisebb megfázás vagy köhögés esetén, ráadásul a többségük otthon is könnyedén termeszthető, és még a gyógyszerbeszerzést is olcsóbbá teszik. Nem kell tehát azonnal a gyógyszertárba rohanni enyhe megbetegedés esetén, elég mindössze beszerezni néhányat ezekből a szupernövényekből - írja a balconygardenweb.com.

1. Illatos macskamenta

Amellett, hogy a macskamentát nagyon szeretik a macskafélék, felhasználhatjuk nátha, influenza és stressz kezelésére is. Mindössze forraljunk egy kis vizet, tegyünk bele néhány friss vagy szárított levelet, és kész is a teánk.

2. Citromverbéna

A citromverbéna kitűnően használható emésztési rendellenességek, álmatlanság, megfázás és asztma kezelésére, ehhez tegyünk forró vízbe néhány friss vagy szárított levelet. A verbéna nagyon könnyen termeszthető beltérben is, mindössze arra figyeljünk oda, hogy jó vízelvezetésű földdel teli cserépbe tegyük.

3. Szurokfű, másnéven oregánó

Ezt az aromás gyógynövényt a legtöbben csak pizzák ízesítésére használják, pedig számtalan jótékony hatása van a szervezetre és az egészségre is. Használhatjuk például influenza, láz, köhögés és megfázás kezelésére, de segít a merev izmok lazításában is. 

4. Borsmenta

A borsmentát előszeretettel használják különböző gyógyteák összetevőjeként, kitűnő ugyanis nátha és köhögés kezelésére. Otthon is könnyedén nevelhető és szaporítható is, vágjunk le egy leveles szárat a növényről, az alsó levelektől szabadítsuk meg, és szúrjuk bele a megkopasztott szárat egy jó vízelvezetésű talajjal teli cserépbe.

5. Rozmaring

A rozmaring nagyon gazdag antioxidánsokban, így segít az erős immunrendszer fenntartásában, és a téli betegségek kialakulásának megelőzésében. Érdemes naponta belecsempészni valahogy az étrendünkbe akár fűszerként, akár gyógynövényként teában. 

6. Orvosi zsálya

A zsályának antibakteriális tulajdonságai vannak, emiatt nagyszerűen kezelhető vele a köhögés, a torokfájás, a megfázás és a szájgyulladás is. Készítsünk tehát aromás teát friss vagy szárított zsálya levelekből, és fogyasszuk minél gyakrabban.

7. Kamilla

A kamilla képes enyhíteni a köhögést, a torokfájást és a megfázást, emellett nagyon gazdag antioxidánsokban, így a különböző szövetek helyreállításában is segíségünkre lehet. Fogyaszthatjuk teaként, de a gőzének belélegzése is csökkenti a megfázás tüneteit. 

8. Citromfű

A citromfűnek amellett, hogy lazító hatása van, vírusellenes tulajdonságainak köszönhetően a láz és a megfázás enyhítésében is segít. Adjunk egy evőkanál friss vagy szárított levelet egy csésze forrásban lévő vízhez, és kész is a teánk. A citromfű otthon is könnyen termeszthető, mindössze arra figyeljünk oda, hogy tartsuk olyan helyen, ahol közvetetten juthat napfényhez.

9. Kakukkfű

A kakukkfű, a leveleiben található illóolajok miatt nagyon jó köhögés és megfázás kezelésére. Tehát amikor legközelebb megbetegszünk, igyunk egy nagy bögre kakukkfű teát, és biztos jobban leszünk. 

10. Majoránna

A majoránna tele van antioxidánsokkal, emellett gyulladáscsökkentő hatása is van. Használhatjuk különböző fertőzések, orrfolyás, köhögés és megfázás kezelésére, ehhez elegendő annyi, ha gyakrabban ízesítjük vele az ételeinket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?