Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható az olívaolaj a kertben

Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható az olívaolaj a kertben

agrarszektor.hu
Az olívaolajat az emberek többsége a konyhában, főzéskor és sütéskor hsználja. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy mennyi minden másra használató még ez az általában 100 százalékban természetes alapanyag, ugyanis nemcsak a háztartásban vehetjük hasznát, hanem a kertben is. Használhatjuk például a növények egészségének megőrzésére, a különböző kerti eszközök rozsdamentesítésére, a szúnyogok és vakondok távol tartására, de tökéletes légyriasztó is készíthető belőle.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokan nem tudják, de az olívaolajnak bizony nemcsak a konyhában vehetjük hasznát, hanem a kertben is. Kitűnő hatással van ugyanis a növények egészségére, mivel azon kívül, hogy megvédi őket a kártevőktől, biztosítja számukra a szükséges K- és E-vitamint is - írja a balconygardenweb.com.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

1. Tökéletes a növények leveleinek tisztítására

Tegyünk néhány csepp olívaolajat egy vattakorongra, majd töröljük le vele a növények leveleit, így finoman eltávolíthatjuk róluk a szennyeződéseket, miközben fényes marad a lombozat. Ügyeljünk arra, hogy a tisztítást követően sose hagyjuk a növényt a napon, tehát egy darabig ne érjék közvetlenül a napsugarak. 

2. Szuper kártevőirtó

Keverjünk össze 10 ml olívaolajat 10 ml mosogatószerrel, majd adjunk az elegyhez 600 ml vizet, és tegyük egy szórófejes flakonba. Permetezzük meg az oldattal a növények kártevők által sújtott részeit, majd helyezzük a növényt napfénytől távol eső részre.

3. Segít rozsdamentesen tartani a kerti szerszámokat

A kerti szerszámok a rengeteg használat közben könnyen berozsdásodhatnak. Az olívaolaj azonban segíthet rozsdamentesen tartani őket, mindössze tegyünk néhány cseppet egy vattakorongra, és törölgessük át vele az eszközöket. 

4. Fényesen tartja a fabútorokat

Öntsünk egy kis olívaolajat egy száraz papírtörlőre, majd dörzsöljük át vele a fabútorokat. Pillanatok alatt tiszta és fényes lesz majd minden bútor, ráadásul a faanyag tartósságát is növelhetjük vele. 

5. Készítsünk belőle légyriasztót

Készíts légyriasztót olívaolajból, hogy garantáltan távol tartsd a legyeket az otthonodtól és a kertedtől. Keverj össze 1-2 csésze ecetet, 1/2-1 csésze vizet, 1/2-1 teáskanál eukaliptuszolajat és 1/2-1 teáskanál olívaolajat, és máris kész a házi légyriasztó. Öntsd az így elkészült oldatot egy szórófejes flakonba és permetezz be minden olyan felületet, ahol megjelenhetnek a legyek.

6. Segít elriasztani a vakondokat

Áztass be egy ruhadarabot vagy egy rongyot olívaolajba, és tömd bele a kertben található vakondlyukakba. Ez garantáltan távol tartja majd a betolakodókat, a vakondok ugyanis nem bírják az olívaolaj szagát.

7. Távol tartja a szúnyogokat

Tartsd távol a szúnyogokat a kertedtől, és tegyél néhány csepp olívaolajat az esővízgyűjtó hordókba. A víz tetején kicsapódó olaj megakadályozza majd a szúnyogokat a szaporodásban, így biztosan nem árasztják majd el a kertünket, udvarunkat. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58