Sokan hibáznak a tavaszi kerti munkáknál: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Sokan hibáznak a tavaszi kerti munkáknál: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

agrarszektor.hu
Bár az időjárás még nem mutatja, a héten beköszöntött a tavasz Magyarországra. Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődnek a munkák a földeken és a kertekben. Azonban nagyon nem mindegy, hogy mivel kezdjük a kinti tevékenységünket, ahogy az sem, hogy az egyes feladatokat milyen sorrendben végezzük el, hiszen növényeink élete és egészsége múlhat rajta. De melyek most a legfontosabb teendők a kertben? Melyek azok a tennivalók, amelyekkel nem szabad várni, és melyek azok amelyeknek már nem szabad nekikezdeni? Melyek azok a lépések, kerti munkák, amelyeket a legtöbben elrontanak ilyenkor? Az Agrárszektor erről kérdezte Megyeri Szabolcs kertészmérnököt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Meteorológiailag már véget ért a tél, és beköszöntött a tavasz. Noha az időjárás ennek még nem sok jelét mutatja, de hamarosan elkezdenek ébredezni az eddig téli álmot alvó növények, és nemsokára eljön az a pillanat is, amikor már nem lehet tovább halogatni a kerti munkákat. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy a megfelelő munkákat a megfelelő pillanatban végezzük el, különben komolyan megnehezítjük a növényeink és magunk későbbi helyzetét. Arról, hogy melyek most a legfontosabb munkák, megkérdeztük Megyeri Szabolcs kertészmérnököt.

A szakember elmondta, hogy a legtöbben a kerttervezés fázisán már túl vannak, úgyhogy most itt az idő kijelölni és előkészíteni az új ágyásokat, mind a veteményes, mind a díszkertben. A konténeres és hagymás növények ültetése már folytatódhat, viszont a legtöbb helyen a száraz időjárás miatt célszerű figyelni az alapos beöntözésre az ültetés után - jelezte Megyeri Szabolcs. A kertészmérnök kiemelte, hogy aki saját maga neveli a palántákat az első magvetésen is túl van már, de még senki nincs elkésve, ebből kifolyólag érdemes a vetőmagokat is ellenőrizni a később szabadföldi vetésekhez.

A beltéri palántanevelést már elkezdhetjük, akár egy napos ablakpárkányon is!

Most még a kert "tisztítása" a fő feladat, így központi szerep jut a metszésnek, melyet már nem érdemes tovább halogatni, hiszen az enyhébb idő miatt a növények a nyugalmi állapotuk végéhez közelednek, ez jól tetten érhető, hiszen duzzadni kezdtek a rügyek is, de az évelőágyakban előbukkanó növények is erről árulkodnak. Akinek nem volt ideje összeszedni a lombot a fák alól, az tegye meg, mert az avar alatt lévő növények számára a felettük lévő lomb zavaró lehet.

Ha felkupacolással vagy szalmával védtük fagyérzékeny növényeinket, rózsáinkat, akkor ezt a téli takaróanyagot is lebonthatjuk róluk

- tette hozzá Megyeri Szabolcs.

Megyeri Szabolcs, kertészmérnök

Arra a kérdésre, hogy melyek azok a tennivalók, amelyeket minél előbb el kell végezni, a kertészmérnök kifejtette, hogy a tél végi, kora tavaszi időszak fő feladata a metszés. Ezt nem érdemes tovább halogatni. A rózsametszés ideje is elérkezett. E mellett a növényvédelmi munkák fontos része a télvégi lemosó permetezés is, ez is egy most aktuális feladat. Ezt még rügyek kihajtása előtt kell elvégezni, amíg a növény nyugalmi állapotban van. Ha ezt elmulasztjuk, akkor majd csak jövő évben találjunk rá újabb időpontot.

Ha ezt a két munkát elvégeztük, akkor sokat tettünk növényeink egészségéért. Ezeken túl nem kevésbé fontos feladat a tápanyagutánpótlás. Érett komposztot, trágyát forgassuk be a talajba, így nem csak tápanyag kerül a talajba, de annak szerkezetére is pozitív hatással van, csökkentjük a tömörödését esélyét. Sokszor csalókák a tavaszi napsütéses hetek - ilyenkor többen kiviszik a pincében, garázsban teleltetett konténeres növényeket. Ennek még viszont nem jött el az ideje, célszerű várni kicsit a növények visszaköltöztetésével a teraszokra, erkélyekre.

A szakember beszélt arról is, hogy ilyenkor tavasszal sokaknak a legnagyobb nehézséget a metszés okozza, legyen szó dísznövényről vagy gyümölcstermőről, mivel itt vagy túlmetszik a növényeket, vagy túl óvatosan bánnak vele. A metszés egy fontos feladat, bár nem a legegyszerűbb, amely növényre van szabva, hiszen mindegyik növény metszéséhez, koronaalakításához találunk segítséget és szakirodalmat - mondta el a kertészmérnök.

A szőlő metszését már a legtöbb helyen befejezték.
A metszésen túl gyakori hiba a lemosópermetezés kapcsán merül fel, itt valóban lemossuk a fákat, ezt pedig csak kellő alapossággal szabad végezni, hogy mindenhova jusson a permetszerből, ne pedig csak érintőlegesen végezzük

- figyelmeztetett Megyeri Szabolcs.

Utolsóként pedig, nem utolsó sorban a talajmunkák idejének helyes megválasztása. A szakember óva intett attól, hogy túl korán kimenjünk a földre, ha még túl nedves, akkor ha dolgozunk rajta, a talaj túl kötötté válik, melyet csak sok munkával és odafigyeléssel lehet helyrehozni.

Az egynyári dísznövények, palánták sokszor már kora tavasszal megtalálhatók a piacokon, a kereskedelmi egységekben. Ezek a növények szépek, nehéz nekik ellenállni. De tartsuk észben, hogy fűtött körülmények között nevelték őket - jelezte Megyeri Szabolcs. Ha ezt nem tudjuk biztosítani számukra, akkor hamar betegek lesznek, elpusztulnak, a kiültetésükkel pedig még várni kell!

A talajforgatás, ásás időpontját a talaj állapotától tegyük függővé!

Ami a tavasszal várható károsítókat illeti, Megyeri Szabolcs elmondta, hogy bár az áttelelő rovarok már megjelentek, így köztük az invazív poloskafajok is, a lombot károsító kártevők még váratnak magukra. A talajlakó kártevőket azonban érdemes már most feltérképezni a kertben. A cserebogár lárvák, drótférgek és egyéb gyökérkártevők nem húzódnak mélyre az enyhe teleken a talajban, emiatt könnyebben kezdhetik meg a tevékenységüket tavasszal.

A kórokozók közül a várható változékony tavaszi időjárás miatt a télvégi lemosó permetezésen túl érdemes figyelmet fordítani a tafrina és monília elleni védekezésre, ugyanis a melegből hűvösre váltó, csapadékos és párás idő kedvez, de ez már kora tavaszi feladat. Hangsúlyozom a metszés fontosságát: ha beteg, sérült hajtásrészeket látunk a növényen, szabaduljunk meg tőlük, ha lehet. Ez sok későbbi problémától megóvhat minket

- emelte ki Megyeri Szabolcs.

A kertészmérök emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a pajzstetvek az enyhe teleken könnyebben áttelelnek a fás részeken, de ellenük is jó szolgálatot tehet egy időben elvégzett lemosó permetezés. Amennyiben a lakásban teleltettünk növényeket, érdemes rendszeresen átnézni őket növényvédelmi szempontból. Ha a növények betegen kerülnek ki a kertbe, könnyen megfertőzhetik a szabadföldi növényállományt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?