Dr. Ulrich Anikó: “Továbbra is tőkehiányosak a mezőgazdasági vállalkozások"

agrarszektor.hu
Az agrárszektorban tevékenykedő kis- és középvállalkozók egyik fő problémája, hogy megfelelő fedezet hiányában csak korlátozottan juthatnak banki hitelhez. Erre a problémára nyújt segítséget az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, mely kezességet nyújt az agrárvállalkozások számára. Kétrészes interjúsorozatunkban az alapítvány ügyvezető igazgató asszonyát, Dr. Ulrich Anikót kérdeztük többek között a kezességvállalás mikéntjéről, a válság hatásairól, és a jövőbeli tervekről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Agrárszektor.hu: Mit nyújt az Önök cége? Kik a célcsoport? Milyen ügyletekhez ajánlott az Önök szolgáltatása?

Dr. Ulrich Anikó: Az Alapítvány a vidéki mikro-, kis és középvállalkozások finanszírozását segíti készfizető kezességgel. Banki hitelekhez, lízing és faktoring ügyletekhez nyújt kiegészítő fedezetet abban az esetben, ha a vállalkozás nem rendelkezik a hitelfelvételhez elegendő saját biztosítékkal, pl. ingatlannal, személygépkocsival stb. Fontos kiemelni, hogy az Alapítvány nem kizárólag agrárvállalkozásoknak nyújt kezességet, hanem minden olyan vállalkozás kérheti az alapítvány szolgáltatását, amelynek bármilyen kötődése van a vidéki térséghez, akár telephelye, munkavállalói, beszállítói révén.

Agrárszektor.hu:Hány bankkal működnek együtt, és miként változik az együttműködésük?

Dr. Ulrich Anikó: Az Alapítvány jelen pillanatban 152 pénzügyi intézménnyel áll kapcsolatban. Így szinte az összes nagy kereskedelmi banknál, takarékszövetkezetnél, számos faktoring és lízingcégnél kérhető az Alapítvány készfizető kezességi szolgáltatása. A partnerek száma folyamatosan nő, amely annak is köszönhető, hogy egyre többen ismerik fel, hogy az Alapítvány agrár-irányultsága nem csupán a klasszikus értelemben vett állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozásokat takarja. Kezességünk elérhető minden olyan vállalkozás számára, amely tevékenysége révén hozzájárul a vidék megerősítéséhez, annak fejlesztéséhez. A csatlakozások mögötti legfontosabb tényező viszont az, hogy a pénzügyi intézmények igyekeznek hitelezési kockázataikat mérsékelni.

Agrárszektor.hu: Mit jelent a készfizető kezesség, mint garanciavállalás?

Dr. Ulrich Anikó: Az intézményi kezesség a banki hitelek és más pénzügyi termékek fedezetének egyik típusa. Célja a vállalkozások hitelfelvételének könnyítése, valamint a pénzügyi intézmények kockázatának csökkentése azáltal, hogy a hitelt nem törlesztő ügyfél esetén az Alapítvány kifizeti a banknak az ügyfél fennálló fizetési kötelezettségének szerződésében meghatározott százalékát. Formája készfizető kezesség.

Agrárszektor.hu: Mekkora a kezességgel biztosított hitelösszeg maximuma? A hitel összegének hány százalékára vállal garanciát az AVHGA? Mely tényezőktől függ ennek mértéke?

Dr. Ulrich Anikó: Az Alapítvány a teljes tőke- és maximum egyévi kamatösszeg 20 - 80 százalékára vállal kezességet. A kezességgel biztosított kölcsön, bankgarancia, lízing, faktoring összeg adott időpontban vállalkozásonként nem haladhatja meg az 1 milliárd forintot. Az alapítványi kockázatvállalás mértéke a vállalkozás alapítványi adósminősítésétől, a tárgyi és egyéb jogi fedezetek értékétől függ.

Agrárszektor.hu: Jellemzően milyen célra vesznek fel hitelt (forgóeszköz finanszírozásra, mezőgazdasági gépvásárlásra és ingatlan beruházások finanszírozására, stb.), és vesznek igénybe ehhez kapcsolódóan kezességvállalást a vállalkozások?

Dr. Ulrich Anikó: Az előző évekhez hasonlóan 2010-ben is a folyószámla és a forgóeszköz hitelek emelkednek ki, együttes arányuk darabszámot tekintve közelíti a 80 százalékot, a kezességgel biztosított hitelösszeget vizsgálva pedig a 60 százalékot.

Az éven belüli forgóeszköz-hitelek nagy aránya mutatja, hogy továbbra is tőkehiányosak a mezőgazdasági vállalkozások, hiszen ezekkel a hitelekkel tudják csak biztosítani mindennapi működésüket. A beruházási hitelekről azt látjuk, hogy az irántuk felmerülő igényt alapvetően az határozza meg, hogy adott évben a Közös Agrárpolitika által milyen beruházási célokat támogat az Unió. Szinte csak abban az esetben fejlesztenek a vállalkozások, - és keresnek banki forrást - ha van a projekthez támogatás.

Agrárszektor.hu:Ágazatot tekintve a növénytermesztéshez, vagy az állattenyésztéshez kapcsolódik nagyobb kezességvállalás (ügyfélszám, illetve garantált összeg szerint), tapasztalható-e változás ezen a téren?

Dr. Ulrich Anikó: A kezességi kérelmek tevékenységi megoszlása azt mutatja, hogy az agrárágazat (mezőgazdasági és a közvetlen mezőgazdasági termékfeldolgozáshoz kapcsolódó kereskedelmi és élelmiszeripari célú ügyletek) kezességi igényei a meghatározó mértékűek - aránya kétharmados, a kezességgel biztosított összegből több mint 50 százalékkal részesedik idén, elsősorban a Gazdahitel terméknek köszönhetően. A mezőgazdaság mint nemzetgazdasági ágon belül változatlanul a növénytermesztési hitelekhez igényelt kezességek a meghatározóak, mert ezen nemzetgazdasági ág kérelmeinek háromnegyede kapcsolódik hozzá.

Mindezek ellenére azt is látjuk, hogy a nem agrárcélú vidékfejlesztési tevékenység elősegítését szolgáló kezességek egyre nagyobb teret nyernek. A különböző vidékfejlesztési célok eltérő mértékben alakulnak, de jellemzőek a kereskedelmi célú hitelek, melyek aránya a teljes kezességgel biztosított állomány negyede. Az elmúlt években, ebben nem látunk komoly változást, viszont tény, hogy az egyes ÚMVP és más támogatások jelentősen tudják befolyásolni egyes hitelcélok - mint például gépvásárlási cél - intenzitásának változását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03