Már igényelhető a kedvezményes agrárhitel!

agrarszektor.hu
Megjelent az Agrár Forgóeszköz Hitelprogram részleteit tartalmazó közlemény a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapján. Ebben már megtalálható azon pénzintézetek sora is, melyek a konkrét hitelezést végzik. A kedvezményes hitelt termelők és termeltetők vehetik fel - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Március végén hagyta jóvá a kormány a tervezetet, s a napokban már tényleg igényelhető a pénzintézetek egy részénél a kedvezményes kamatozású agrár forgóeszköz hitel, melyet a Magyar Fejlesztési bank Zrt. bocsátott ki, s a vele szerződő kereskedelmi bankokon keresztül folyósít az érintetteknek.

A hitel célja a mezőgazdasági termelés, elsősorban az állattenyésztés versenyképességének javításához, a jó minőségű termékek előállításához forrás biztosítása a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával, halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások és a baromfi- és sertés állattenyésztési ágazatban tevékenykedő termeltetők részére. Felvehetik nyilvántartásba vett őstermelők, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, szövetkezetek, vagy európai részvénytársaságok.

A termelők és a tenyésztők 1—50 millió forint között, a termeltetők 250 millió forintig vehetik igénybe a kedvező kamatozású hitelt. A kamat mértéke 3 havi EURIBOR+MFB kamatfelár 4%/év.+legfeljebb 2,5% a hitelintézetek által alkalmazható felár, a futamidő három év, egyéves türelmi és egy éves rendelkezésre tartási idővel. Az MFB felügyeletével (forrásbiztosítása mellett) zajló hitelprogramban való részvételhez önerő nem szükséges.

A 15 milliárd forintos keretből tíz milliárdot az állattenyésztési ágazat szereplői - ezen belül ötmilliárd forintot a sertés- és baromfi ágazatban tevékenykedő integrátorok igényelhetnek. A fennmaradó ötmilliárdos hitelforrás a növénytermesztésből-, kertészetből élő gazdákra vár.

A hitel célja, a mezőgazdasági termelés, elsősorban az állattenyésztés versenyképességének javítása. A kereskedelmi bankok és hitelintézetek csatlakozását követően a mezőgazdaságból élők és a halgazdálkodók várhatóan május második felétől igényelhetik a hitelt.

A Magyar Agrárkamara arra is felhívja a figyelmet, hogy a hitel nem használható fel beruházás finanszírozásra, hitelkiváltásra, áfa finanszírozására, kivéve, ha a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult. Nem fordítható a hitel export finanszírozására, olyan forgóeszköz finanszírozására, amelynek összegét a piacon forgalmazott termékek ára vagy mennyisége alapján rögzítik. Nem használható fel üzletrész, részvény vásárlására, forgóeszköznek minősülő hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, tulajdoni részesedést jelentő befektetések finanszírozására.

Ennek értelmében a kölcsönt tehát állattenyésztéshez kapcsolódó forgóeszköz finanszírozásra, ezen belül mezőgazdasági termelői/halgazdálkodói forgóeszköz finanszírozására, továbbá termeltetői forgóeszköz finanszírozásra lehet igényelni. Növénytermesztésnél hasonló a helyzet, vagyis növénytermesztéshez kapcsolódó forgóeszköz finanszírozás lehet a cél.

A köztestület arra is felhívja a figyelmet, hogy nem vehet részt a hitelprogramban az olyan vállalkozás, amely csőd-, felszámolás vagy végelszámolás alatt áll, lejárt adó-, vagy adók módjára behajtandó tartozása van, egyáltalán lejárt hitel vagy lízingtartozást halmozott fel. Az is kizáró ok, ha valaki neki felróható ok miatt nem teljesített korábbi támogatási szerződést.

A hitelhez a bankok szokásos biztosítékokat kérhetnek, illetve igényelhető de minimis támogatásként az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, illetve a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kedvezményes kezességvállalása is.

A hitel kedvezményes kamatozású, azaz az állam kamattámogatást ad, ez igényelhető a csekély összegű támogatás szabályainak - de minimis - megfelelően.

A hitel tehát a csatlakozó pénzintézeteknél - ezek sora megtalálható a www.mfb.hu oldalon -, illetve 50 millióig az MFB Zrt. közvetítői hálózatánál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03