Októbertől jelentősen drágul a cukor

agrarszektor.hu
Rossz hír októberre: várhatóan 20 százalékkal emeli a cukor árát az osztrák Agrana csoport. A cég vezérigazgatójától elmondta, hogy a döntés oka a cukor világpiaci árának emelkedése, ami által az Európai Unióban megbomlott az egyensúly kereslet és a kínálat között.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2006 óta érvényes cukoripari rendelet értelmében az Európai Unió éves cukortermelése 13,3 millió tonna, míg a fogyasztás több, hozzávetőlegesen 17, 3 millió tonna.

Ezután pedig bevezették az úgynevezett kvótacukrot, amitől a cukor világpiaci ára 500 euró/tonnára nőtt. Ennek eredményeképp jelenleg a brazil cukornád és az osztrák cukorrépa egy árban van, ami annak is köszönhető, hogy a bioetanol alapanyaga is cukornád.

A kereslet tehát jóval több, mint a termelés, többek közt azért, mert kevés a cukorgyár, a legtöbbet az uniós reformot követően bezárták, jórészt Kelet-Európában, így hazánkban is.

Az Agrana a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa is, és az egyetlen osztrák cukortermelő, ahol két gyárban összesen évi 400 ezer tonna cukrot termelnek. Magyarországon mára csak a kaposvári cukorgyár működik - írja a napi.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?